25. september 2021
I Korsør er PFOS fra brandskolens skumslukning sikkert på vej gennem jordlagene ned til grundvandet. Måske er PFOS allerede nået frem til vandboringer og private brønde, skriver Philippe Grandjean. På billedet ses oprensning af PFOS fra brandskolen - ved Korsør Nor.                                  Foto: Thomas Olsen
I Korsør er PFOS fra brandskolens skumslukning sikkert på vej gennem jordlagene ned til grundvandet. Måske er PFOS allerede nået frem til vandboringer og private brønde, skriver Philippe Grandjean. På billedet ses oprensning af PFOS fra brandskolen - ved Korsør Nor. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS og andre flourstoffer er ekstremt farlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PFOS og andre flourstoffer er ekstremt farlige
Debat - 09. april 2021 kl. 14:03

Af Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, Syddansk Universitet

arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Det var lidt af et chok, da jeg en morgen for nogle uger siden læste, at der var fundet store mængder af PFOS i kalvekød fra en mark ved Korsør. Tallet var 180 nanogram per kilo kalvekød, og det er helt ekstremt for et farligt giftstof som PFOS. Jeg måtte kontakte laboratoriet for lige at høre, om ikke de havde taget fejl af enheden. Tallet var jo mindst 1000 gange for højt! Men det var desværre korrekt.

Jeg satte mig til at regne, for en ekspertgruppe i EU anbefalede sidste år en ny grænseværdi for PFOS og lignende fluorstoffer. For det forurenede kalvekød betyder det, at en voksen person ikke bør spise mere end et gram. Om ugen altså. Et gram. Om ugen.

Fødevarestyrelsen anbefalede derfor klogeligt, at alt kød fra dyr, der havde græsset på marken ved Korsør, skulle destrueres. Jeg er enig. Men der er mere i det, for dette her er ikke et kortvarigt problem. PFOS og de andre fluorstoffer er stort set unedbrydelige, og problemerne er derfor varige.

Marken drives af en kogræsserforening, der havde regnet med at få adgang til kød af højeste kvalitet. Men der var sket en forurening, måske via en grøft, der fører regnvand fra området omkring Korsørs brandskole. På brandskolen holdt man nemlig øvelser - blandt andet med slukning af benzinbrande. Her duer vand ikke, for benzinen flyder ovenpå. I stedet bruger man skumslukning med kemikalier, der danner bobler - specielt fluorstoffer som PFOS. De mindsker overfladespændingen, så der dannes skum, som kvæler ilden.

Uønskede stoffer
Fluorstoffer til brandslukning er blevet produceret i USA siden 1960'erne. Fluorstofferne skulle være uskadelige. I hvert fald var der intet bevis for, at de var farlige, sagde man. Men allerede i 1978 viste forsøg med aber, at de vigtigste fluorstoffer var ekstremt giftige. Men virksomhederne holdt resultaterne hemmelige, og først i 2000 krævede den amerikanske miljøstyrelse at få dokumenterne udleveret. På det tidspunkt var fluorstofferne nået ud til de fjerneste egne af planeten, selv til albatrosser fra Stillehavet.

Snart begyndte producenterne klogeligt at udfase PFOS, og allerede i 2002 kom fluor-fri skumslukning på markedet. PFOS blev optaget på Stockholm-konventionen i 2009 og nåede med på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer et par år senere. Efterhånden viste dyreforsøg øget risiko for kræft og påvirkning af hormonsystemet og stofskiftet. Stofferne kunne også føre til, at vacciner ikke virkede, og at smitsomme sygdomme udviklede sig mere alvorligt.

Flourstoffer er her stadig
Det samlede forbrug af fluorstoffer i Danmark var formentlig omkring 50 tons om året, om end kun omkring en procent blev anvendt til brandslukning. Et forbud mod skumslukning med PFOS trådte i kraft i 2011, altså for 10 år siden. Allerede dengang kendte man til svær forurening fra et af Beredskabsstyrelsens øvelsesområder. Og flere kom til, da Miljøstyrelsen og Forsvarsministeriet i 2013 undersøgte jord og grundvand nær lufthavne, brandskoler med mere. Sidenhen har regionerne fundet fluorstoffer i grundvandet flere steder.

De mange tons fluorstoffer er ikke bare forsvundet i den blå luft. Nej, de er her stadig. I Korsør er PFOS fra brandskolens skumslukning sikkert på vej gennem jordlagene ned til grundvandet. Måske er PFOS allerede nået frem til vandboringer og private brønde. Noget bliver sikkert vasket ud sammen med regnvandet og løber ud i Korsør Nor. Og det vil fortsætte, indtil det måtte lykkes at fjerne det ophobede brandskum.

Løbende helbredstjek
Og det er det næste problem. Fluorstoffer forsvinder ikke af sig selv. Hvis de når frem til det kommunale rensningsanlæg, så vil noget PFOS bundfældes i slammet. Og så vil det være en meget dårlig idé at bruge slammet til jordforbedring. Erfaringer fra udlandet har vist, at det kan føre til kassation af forurenede landbrugsprodukter fra kød til mælk og æg. Rensning af PFOS-forurenet vand kræver særlige filtre med aktivt kul, som løbende skal vedligeholdes. Det er kostbart. Og derefter skal fluorstofferne afbrændes ved meget høj temperatur.

I USA regner man med, at op mod 100 millioner mennesker er udsat for fluorstoffer gennem forurenet drikkevand. Forureningen fra en stor virksomhed i staten Minnesota ramte knap 80.000 beboere. Her anlagde staten sag mod virksomheden, som derefter indgik et forlig om at betale en erstatning på 850 millioner dollars, der nu er ved at blive brugt til vandfiltre og oprensning. Men forureningen af grundvandet vil bestå.

I staten West Virginia fik alle, der havde drukket forurenet vand i mindst et år, tilbud om at få målt fluorstoffer i en blodprøve, og dommeren godkendte derefter et program om løbende helbredsundersøgelser.

De lokale beboere, som har spist forurenet kød, er blevet tilrådet at søge råd hos en praktiserende læge. Men en systematisk tilgang ville være først at måle fluorstoffer i blodprøver fra alle eksponerede. Et forhøjet indhold kan betyde en øget risiko for sygdomme, som man så løbende bør undersøges for, ligesom man må undersøge, om vacciner virker, som de skal. I Korsør og hvor skumslukning ellers har medført forurening.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?