20. januar 2021
Stearinlys og blomster i store mængder til minde om ofrene for terrorangrebet for tre uger siden i det ellers mennesketomme Wien.
gallery icon

Se billedserie

Stearinlys og blomster i store mængder til minde om ofrene for terrorangrebet for tre uger siden i det ellers mennesketomme Wien.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Oida! Ingen vej uden om i Østrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oida! Ingen vej uden om i Østrig
Debat - 25. november 2020 kl. 09:45

Af René Dinesen, Danmarks ambassadør i Wien

Da jeg drejer om hjørnet til Albertina Platz i Wiens centrum, mærker jeg forskellen: Normalt overdøver shoppende mennesker, bakkende biler og suset fra espressomaskinerne lyden af mine skridt. Men ikke i dag.

For anden gang i år er Østrig lukket ned i en lockdown, og gaderne er mennesketomme. De fleste forretninger er lukkede, alle restauranter og caféer er lukkede. Alle skoleelever, børnehavebørn og studerende er hjemme, ligesom alle arbejdspladser opfordres til at indføre home office.

Østrig, der i foråret med sin håndtering af coronakrisen var et forbillede for andre, er lige nu ét af de hårdest ramte lande i Europa. Smittetallet stiger voldsomt, og hvis ikke det falder, vil sundhedsvæsnet snart være overbelastet. Der er altså en god grund til, at landet fra d. 17. november lukkede helt ned i foreløbig tre uger.

Uvant at blive hjemme
Selv om vi har været igennem det før, så føles det stadig uvant, at man skal blive hjemme - og ikke må mødes med mere end én person uden for familien. Det er stik imod, hvordan det østrigske samfund ellers fungerer: Østrigere mødes med venner og familie på en café, en restaurant eller til en fælles vandretur.

Ganske vist er de fleste restauranter begyndt at lave mad ud af huset, så man kan stadig få sin schnitzel. Men det er nu engang ikke så hyggeligt at spise den alene som i godt selskab. Ikke mindst i forbindelse med det nylige terrorangreb havde mange brug for at være sammen med deres kære, men måtte ikke. Det har været en usædvanlig hård november.

Siden foråret har østrigerne i større eller mindre grad skullet bære mundbind. Det føles dog ikke som om, at hverdagen er indtruffet på ny, for det er sært kun at se folks øjne - og brillerne dugger stadig... Men hvis det er prisen for, at du kan gå til koncert eller køre i tog, så er folk for det meste o.k. med dét. Der er endda gået mode i mundbind. Især nogle lyserøde i bomuld fra et konditori ved navn Aida er konstant udsolgt.

Nul klejner i kagedåsen
Netop mundbindene fra konditoren er et symbol på, hvor coronakrisen har ramt ekstra hårdt. Kagestedet begyndte nemlig at sy mundbind, fordi der manglede klejner i kagedåsen, så at sige. Al gastronomi, ja hele den for Østrig så vigtige turistbranche, lider under, at der ikke kommer turister til Østrig. Mange hoteller har faktisk slet ikke været åbne igen siden foråret. Foran kendte cafeer som Café Central er der ikke længere en kø af kaffetørstige, og på byens museer kan man i ro fordybe sig i et kunstværk uden at blive skubbet til side. Eller det var indtil for nylig. På nuværende tidspunkt kan man ingenting i Østrig. Det er nemlig kun tilladt at forlade hjemmet for at købe ind, gå på arbejde, motionere eller for at hjælpe andre.

På mundbindene fra konditoren står det ærkewienske ord Oida. Det er et kraftudtryk, der kan udtrykke alle mulige slags følelser. Her er det et »pyh ha«. Et udtryk for, at man er ved at være godt træt af det hele, men også ved, at der ikke er nogen vej udenom.

For at sikre en bare nogenlunde normal jul har den østrigske regering annonceret, at den planlægger at lade befolkningen coronateste. Det bliver en kæmpe operation, der ligesom i nabolandet Slovakiet vil involvere både sundhedsvæsenet og militæret for at kunne gennemføres. Oida!

Dette var den sidste af kronikkerne fra en række af Danmarks ambassadører i udlandet. Se dem alle på sn.dk/debat

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?