9. juli 2020
At virksomheder som f.eks. Mejnerts Mølle kun anvender 20 procent af deres økologiske korn til formaling og sælger resten videre til andre, handler netop om at undgå spild ved at optimere udnyttelsen af de økologiske råvarer mest muligt, skriver Kirsten Lund Jensen bl.a.                               Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

At virksomheder som f.eks. Mejnerts Mølle kun anvender 20 procent af deres økologiske korn til formaling og sælger resten videre til andre, handler netop om at undgå spild ved at optimere udnyttelsen af de økologiske råvarer mest muligt, skriver Kirsten Lund Jensen bl.a. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økologer arbejder for bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økologer arbejder for bæredygtighed
Debat - 12. februar 2020 kl. 22:01
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Kirsten Lund Jensen Økologichef hos Landbrug & Fødevarer

Knud Haugmark giver 5/2 i et indlæg her i avisen udtryk for en række kritiske synspunkter i forhold til økologisk fødevareproduktion. Alle har naturligvis ret til at have deres egen holdning til, hvordan vores fødevarer skal produceres - også Knud Haugmark. Men som læser af Knud Haugmarks indlæg står man tilbage med et billede af økologisk landbrug som en ureguleret produktionsform, hvor landmænd lader hånt om bæredygtighed og modtager tilskud uden at levere noget til gengæld.

Det er på ingen måde tilfældet. Derimod er det sådan, at økologiske fødevarer er underlagt et omfattende regelsæt, hvor hovedtrækkene er:

n Markerne er dyrket uden brug af kunstige bekæmpelsesmidler og kunstgødning

n Der anvendes ikke genmodificerede afgrøder i produktionen

n Husdyr har adgang til udendørs arealer, og der er krav om grovfoder og ekstra areal i staldene.

n Der er ekstra strenge restriktioner for anvendelse af veterinære lægemidler til dyrene

n Der anvendes kun naturlige tilsætningsstoffer i forarbejdningen af de økologiske produkter

Veldefinerede regler
Der ligger altså et helt konkret og veldefineret regelgrundlag bag den økologiske produktionsform, som skal overholdes, og der føres meget grundig kontrol med både landbrug og virksomheder med økologisk produktion og forarbejdning. Og det er den indsats, man betaler for, når man som forbruger køber økologiske fødevarer.

Når det kommer til de politiske prioriteringer af økologi, er det rigtigt, at der gives et særligt tilskud til den økologiske produktion. Det er især forpligtelserne omkring lavere kvælstofforbrug og dyrkning uden brug af kunstige bekæmpelsesmidler, der ligger til grund for tilskuddet. Der er derfor ikke en eneste økolog i Danmark, der får udbetalt et tilskud uden at levere noget til gengæld. Det faktuelle økologiske areal er således steget med 130.000 hektar siden 2015.

At økologisk dyrkning har en positiv effekt i forhold til biodiversitet, dyrevelfærd, grundvand, antibiotikaforbrug mv. kan man læse i den forskningsbaserede vidensyntese »Økologiens bidrag til samfundsgoder« fra 2015. At man i den økologiske produktion skulle have særlige problemer med madspild, findes der til gengæld ikke noget belæg for, så den påstand må stå for Knud Haugmarks egen regning.

Ligesom alle andre landmænd er økologiske landmænd dybt optaget af at styrke bæredygtigheden og minimere spild, så klimaaftrykket hele tiden bliver lavere. At virksomheder som f.eks. Mejnerts Mølle kun anvender 20 procent af deres økologiske korn til formaling og sælger resten videre til andre, handler netop om at undgå spild ved at optimere udnyttelsen af de økologiske råvarer mest muligt.

Når alt det er sagt, er det vigtigt at vi i den økologiske produktion - ligesom i resten af landbrugsproduktionen - arbejder på at producere endnu mere bæredygtigt i fremtiden. Det gælder både i forhold til klima, natur, biodiversitet, dyrevelfærd og socialt ansvar. Det er dét, vi arbejder for hver eneste dag sammen med vores 1500 økologiske landmænd og solide, økologiske virksomheder.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?