5. august 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nytårstaler gør 2020 til et historisk år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nytårstaler gør 2020 til et historisk år
Debat - 06. januar 2020 kl. 13:52
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Morten Thomsen Højsgaard, Roskilde Direktør for museumsorganisationen ROMU

Dronningen gør det. Statsministeren gør det. Og DR gør det såmænd også.

Med taler og tydelige prioriteringer indvarsler de hver især ved årsskiftet, at 2020 skal være og vil blive et historisk år. Og det er rigtig fornuftigt, for vi kan som samfund og som mennesker lære meget af både fortidens fantastiske fremskridt og dens fatale fejltagelser.

Historien er vigtig. De erfaringer, som mennesker, der kom før os, har gjort, kan hjælpe os og gøre os klogere. Hvis vi er opmærksomme.

At 2020 bliver året, hvor hele Danmark markerer 100-året for genforeningen, kan ingen således være i tvivl om efter regentens og regeringslederens nytårstaler. Men vi har stadig rigtig meget at lære og at forstå ved at dykke dybere ned i historien, stille flere spørgsmål og finde nye svar.

Hvad var det for eksempel, der førte til, at der omkring 600 steder rundt omkring i hele Danmark fra Roskilde til Rødding blev rejst mindesten efter genforeningen, sten, som lokale frivillige og ildsjæle den dag i dag fortsat passer på og værner om? Hvordan kunne vi egentlig bevæge os fra den skarpe militære konfrontation i 1864 til de så fredelige valg om grænsedragningen i 1920?

At det til maj i år endvidere er 75 år siden, Danmark blev befriet fra den tyske besættelse, gjorde dronningen også til et større tema i sin nytårstale. Men hun nøjedes ikke med at tale om fest og sammenhold og berusende lettelse fra 1945. Der var og er et lærestykke fra Anden Verdenskrig, som aldrig må glemmes, selvom mange fra dengang er gået bort.

»Det er beskæmmende at opleve, hvordan antisemitismen igen stikker sit grimme ansigt frem, også her hos os«, advarede dronningen og ledte nok mange tilhøreres tanker hen imod det jødehad og de koncentrationslejre, som fulgte med nazismen på meget uhyggelig vis.

Ikke blot et årstal
I dronningens nytårstale fremstod befrielsen således ikke blot som et årstal, men som et stykke levet virkelighed, der tilmed blev trukket helt frem til i dag som et belæg for en klar stillingtagen til livet i nutiden:

»Antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende hører ingen steder hjemme. Det er noget, som vi skal være meget opmærksomme på og hjælpe hinanden med at modarbejde«, lød det fra majestæten.

Også Mette Frederiksen (S) fik i sin nytårstale koblet fortidens forandringer sammen med sit syn på samtiden, ja, fremtiden. »Danmark var det første land i verden, som besluttede, at alle børn skal have undervisning. Og vi var blandt de første lande til at afskaffe børnearbejde«, sagde hun og trak derefter den historiske linje frem til 2020: »Nu skal vi skrive næste kapitel i børnenes danmarkshistorie«.

Det er ikke tilfældigt, at ordet danmarkshistorie indgår i en af årets allervigtigste taler for landets mest magtfulde person. For historien er vigtig. Historien optager stadig flere borgere. At kunne skrive historie er noget, mange drømmer om. Historie kan forbinde os på tværs af de religiøse, etniske og politiske skel, der ellers præger tiden. Historie er et plusord.

Kongens livshistorie
Det er også derfor, DR1 for tiden sender dramadokumentar om Frederik IX i allerbedste sendetid. Kongens personlige livshistorie med op- og nedture vikles her sammen med hele landets udvikling i et gribende mønster, som rigtig mange vil kunne spejle sig i og lære en hel del af.

For nylig fortalte prins Joachim selv danmarkshistorie på tv. Det roste dronningen ham i øvrigt også meget for nytårsaften. Og dermed satte hun en tyk streg under pointen ved indgangen til 2020: Vi er på vej ind i et år, der er ladet med historie og kulturarv og fortidsminder, som det officielle Danmark på allerhøjeste niveau kerer sig om.

Og heldigvis kan vi alle få noget ud af det. Hvis vi er opmærksomme.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?