18. oktober 2019
Aquajogging, vandmotion, Hørsholm Svømmehal, Helen Olsen, gymnastik, genoptræning, gravid, gigt, motion. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Aquajogging, vandmotion, Hørsholm Svømmehal, Helen Olsen, gymnastik, genoptræning, gravid, gigt, motion. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny aftale uden tilstrækkelig forebyggelse er uacceptabel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny aftale uden tilstrækkelig forebyggelse er uacceptabel
Debat - 16. maj 2019 kl. 14:56
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Finn Kamper-Jørgensen
Toeltvej 37, Humlebæk

Hvis regionsrådet ikke i sine visioner medtager forebyggelse i den sundhedsaftale for 2019-2023, som lige nu ligger til godkendelse i regionens 29 kommuner, leveres der et godt argument for at nedlægge regionerne i den kommende sundhedsreform. Det er det såkaldte samordningsudvalg, der har udarbejdet sundhedsaftalen.

Aftalen skal sammenbinde den samlede indsats i et organisatorisk opsplittet sundhedsvæsen, for at man fælles og i forpligtende samarbejde kan forbedre og udvikle folkesundheden. I regionerne ligger typisk sygehusvæsenets indsats og planlægningen af almen lægepraksis, speciallægepraksis m.v. I kommunerne lagde man med 2007-kommunalreformen forebyggelse, genoptræning, rehabilitering og pleje. Og i almen lægepraksis er den brede forebyggende og behandlende indsats.

Sundhedsloven stiller krav om, at disse indsatser bindes sammen i et forpligtende samarbejde. Udgangspunktet er bl.a. de nationale mål for sundhedsområdet. Det understreges f.eks. i disse målsætninger, at der skal leveres flere sunde leveår. Det kan man ikke gøre uden en solid sundhedsfremmende og forebyggende indsats i de forskellige dele af sundhedsvæsenet.

Forebyggelsens to dimensioner
1. Hold raske mennesker raske. Nogle kalder dette primær forebyggelse. Andre taler om sundhedsfremme og forebyggelse. Og vi ved, at sundheden skabes i alle sektorer af samfundet, gennem oplysning, vore sundhedsvaner, vort sundhedsvæsen, vort miljø, vore sociale vilkår, vort arbejde mv. Der er mange bekymrende sundheds- og sygdomstal for Region Hovedstaden for den nuværende børne- og ungdomsgeneration, bl.a. den høje stress-rapportering

2. Et godt liv trods kronisk sygdom. Det kaldes i lovgivningen for patientrettet forebyggelse. Vi ved fra sundhedsprofilen for Region Hovedstaden, at det er hele 60 procent af voksenbefolkningen, der lever dagligdagen med en kronisk sygdom. I ældrebefolkningen er det 78 procent (gigt, diabetes, hjertesygdom, KOL, kræft, psykisk sygdom, astma og allergi mv.) Det er 25 procent af ældre, der lever med tre eller flere samtidige kroniske sygdomme.

Den patientrettede forebyggelse handler om mange ting: Genoptræning, rehabilitering, at kunne mestre sin sygdom, ændrede sundhedsvaner, et godt socialt og kulturelt liv. God behandling kan sammen med god patient- rettet forebyggelsesindsats sikre et fortrinligt liv trods sygdom.

I Sundhedslovens § 119 stk. 3 står der direkte: Regionsrådet tilbyder patient- rettet forebyggelse i sygehusvæsenet og i praksissektoren m.v. samt rådgivning m.v. i forhold til kommuners indsats vedr. forebyggelse og sundhedsfremme. Det er tankevækkende, at begrebet patientrettet forebyggelse slet ikke omtales i sundhedsaftaleforslaget .

Så at udelade forebyggelsen fra sundhedsaftalens visioner er ikke acceptabelt. Der bør indsættes en femte vision: Mere forebyggelse til raske og syge - og forklaret på denne måde: Vi vil sammen styrke den sundhedsfremmende og forebyggende indsats. Vi vil bidrage til at holde raske borgere raske. Og gennem patientrettet forebyggelse bidrage til et godt liv trods sygdom samt til at borgerne kan mestre et iv med sygdom.

Danske Regioners sundhedspolitiske kampskrift fra 2017 hed: Sundhed for livet. Forebyggelse er en nødvendig investering. Det har ikke smittet ret meget af i Region Hovestadens samordningsudvalg

Fire fælles visioner
De medtagne fire fælles visioner i dag i Sundhedsaftalens tekst lyder: Mere sammenhæng i borgernes forløb, mere lighed i sundhed, mere samspil med borgeren og mere sundhed for pengene. Fortrinlige visioner. Det er også fint, at der i de såkaldte fokusområder tales om »sammen om børns og unges sundhed«. Men den patientrettede forebyggelse mangler generelt. Og den er af helt central betydning i et forpligtende samarbejde.

Så regionsrådet og regionens 29 kommunalbestyrelser bør ikke vedtage det udsendte forslag uden at tilføje en vision om sundhed gennem forebyggelse. Vedtages den foreliggende version, bør Sundhedsstyrelsen nægte at godkende aftalen, der skal være indsendt senest 1. juli.

Finn Kamper-Jørgensen er pensioneret læge, aktiv i ældrerådsarbejde og forhenværende direktør for Statens Institut for Folkesundhed