22. september 2020
- I de seneste årtier har vi vænnet os til at rejse og leve frit i de nordiske lande, og det føles, som en vigtig frihed er taget fra os, når vi ikke kan rejse, skriver Aud Kolberg. På billedet lader en rejsende sig frivilligt teste for Covid-19 ved et testcenter ved motorvej A8 nær Bergen.  	                                         Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

- I de seneste årtier har vi vænnet os til at rejse og leve frit i de nordiske lande, og det føles, som en vigtig frihed er taget fra os, når vi ikke kan rejse, skriver Aud Kolberg. På billedet lader en rejsende sig frivilligt teste for Covid-19 ved et testcenter ved motorvej A8 nær Bergen. Foto: Scanpix
Foto: Kim Amlod/Michael Dalder/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Norsk-dansk samarbejde i coronaens tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norsk-dansk samarbejde i coronaens tid
Debat - 15. september 2020 kl. 13:55
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Aud Kolberg
Norges ambassadør i Danmark

I løbet af et par dage i marts lukkede Danmark og Norge ned, og grænserne til omverdenen blev lukket. Coronaen var ankommet i nord. Fra disse dage og frem til i dag har vores to lande håndteret pandemien næsten på samme måde. Vi lukkede det meste - inklusive skoler og børnehaver. Vi iværksatte hurtigt økonomiske hjælpepakker, og efter et par uger begyndte en kontrolleret genåbning af samfundet. I dag åbner og lukker vi grænserne til lande, der går mellem røde og grønne smittetal, og vi håndterer lokale udbrud med lokale foranstaltninger.

Uden tæt nordisk samarbejde ville vi næppe have været i stand til at få vores nordiske borgere hjem fra udlandet i de første uger af pandemien - det var et meget vanskeligt og meget praktisk samarbejde - nordisk samarbejde, når det er bedst. Mange nordmænd måtte rejse via Kastrup, og de danske myndigheder gjorde det let for dem at komme sikkert hjem.

Vi har for alvor opdaget, hvor sammenflettede vi er som naboer. I de sidste seks måneder har ambassaden besvaret tusinder af spørgsmål fra norske og danske statsborgere. Der er tusinder af danskere med en norsk partner eller kæreste. De vil ofte have nære og kære familiemedlemmer i nabolandet, der bliver syge, har brug for hjælp eller desværre afgår ved døden - eller som de vil fejre vigtige begivenheder med. Kan man gøre det i coronaens tid? Der er også tusinder af vores borgere, der arbejder i nabolandet - og enten bor der permanent eller pendler. Og så alle de studerende - flest norske studerende i Danmark, men også et stort antal danskere i Norge.

I de seneste årtier har vi vænnet os til at rejse og leve frit i de nordiske lande, og det føles, som en vigtig frihed er taget fra os, når vi ikke kan rejse. På ambassaden prøver vi vores bedste for at hjælpe borgerne med at navigere i dette ukendte og skiftende terræn af rejsevejledninger og karantæneregler.

Stor norsk interesse
Fordi vores to lande er så ens, har der været stor inter- esse fra norske politikere og myndigheder for, hvilke foranstaltninger Danmark har gennemført både med hensyn til smittekontrol og økonomi og ikke mindst, hvordan foranstaltningerne har fungeret.

Vores statsministre og fagministre taler ofte sammen - oftere end før corona, både bilateralt og i nordisk regi. I dag er der meget fokus på, hvordan vi sammen kan skaffe vacciner til vores borgere, og hvordan vi kan sikre en fair distribution af vacciner globalt. Ingen er sikre, før alle er sikre.

Ikke overraskende førte sommerferien til et rekordstort antal norske turister til Danmark og ditto danske sommerturister til Norge. Der var få andre lande, der var grønne og åbne, det føltes sikkert - og begge er vidunderlige ferielande!

Sammenlignet med mange andre lande står Danmark og Norge stabilt i den økonomiske nedgangstid, vi nu oplever. For begge lande er eksport dog helt afgørende, og hvordan kan vi gøre hinanden bedre her? Ambassaden har planlagt en række projekter og arrangementer, som vi prøver at gøre digitalt.

Vi ser store muligheder i styrket samarbejde om sundhed og velfærd, grøn skibsfart, flydende havvind, udvikling af brintenergi og lagring af CO2, havbaseret bioteknologi, brug af træ som byggemateriale, bæredygtig turisme og smarte byer. Listen er lang og kan gøres længere. Hvis det lykkes os at finde de rigtige sektorer og de rigtige markeder, vil vi sammen få meget større slagkraft.

På trods af, at coronaen førte til nedlukning og lukkede grænser, tør jeg godt sige, at Danmark og Norge er tættere på hinanden i dag. Dette tætte dansk-norske og nordiske samarbejde er en stor fordel, når vi skal imødekomme de mange internationale udfordringer, vi ved vil komme i fremtiden.

Har debatten om sexisme taget overhånd?