16. juni 2021
I retten i Sønderborg står ledelsen for Kurt Beier Transport til regnskab for grov udnyttelse af asiatisk arbejdskraft, som både blev spist af med en uhyre ringe løn og uhumsk indkvartering i slumlejren i Padborg. De fleste større danske kunder brød hurtigt med virksomheden efter afsløringerne, men Danish Crown afventer fortsat, om der falder dom »i væsentligt omfang efter anklageskriftet om åger« , skriver Per Christensen.                         Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

I retten i Sønderborg står ledelsen for Kurt Beier Transport til regnskab for grov udnyttelse af asiatisk arbejdskraft, som både blev spist af med en uhyre ringe løn og uhumsk indkvartering i slumlejren i Padborg. De fleste større danske kunder brød hurtigt med virksomheden efter afsløringerne, men Danish Crown afventer fortsat, om der falder dom »i væsentligt omfang efter anklageskriftet om åger« , skriver Per Christensen. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nej, når andre betaler prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nej, når andre betaler prisen
Debat - 27. maj 2021 kl. 13:33

Af Per Christensen, forbundsformand for 3F

De fleste af vi danskere kan godt lide et godt tilbud og at gøre en god handel. Men vi ved også, at prisen kan blive mistænkeligt lav. Er der mon tale om en hæler- eller kopivare, eller er der snydt med moms og afgifter? Eller bliver serviceydelsen udført af medarbejdere, som langt fra har sædvanlige løn- og arbejdsvilkår?

For nogen tid erkendte en direktør for et stort dansk firma over for mig, at firmaet stort set afviste at give bud, når det offentlige udliciterede rengøringsopgaver. For firmaet havde ingen chance for at få opgaven, når det ville respektere brancheoverenskomsten med 3F.

Vi har desværre tidligere set f.eks. en borgmester, der afviste ansvar for rengøringsmedarbejderes vilkår, skønt de knoklede i kommunale lokaler og institutioner. Der var en kontrakt, måtte man forstå, og dertil og ikke længere rakte kommunens ansvar.

For nylig udbød en større kommune halvdelen af sine rengøringsopgaver og valgte et tilbud, der prismæssigt lå 30 procent under det dyreste. Men rengøring er en løntung opgave, så enten bliver kvaliteten lavere eller arbejdsvilkårene ringere, hvis prisen er markant under andre virksomheders.

Sådan er det også, når madvarer bringes ud til ældre medborgere og kommunale institutioner. Selvfølgelig kan man være mere dygtig til logistik, men varerne skal nu engang pakkes og køres ud til fru Jensen eller Børnely.

Derfor rammer debatten om arbejdsforhold for lagerarbejdere og chauffører hos nemlig.com også privatpersoner og skatteydere. Hvis prisen for en serviceydelse lyder til at være for god til at være sand - ja, så betales »tilbuddet« af medarbejderne på lagrene og chaufførerne i kassebilerne, der afleverer varerne i løb.

Odense og Albertslund har meldt kritisk ud, mens Københavns Kommune efter en grundig granskning har givet nemlig.com en kort frist til at rette op og efterbetale. Andre kommuner tjekker nu, om de tilsvarende bør takke nej til et tilbud, hvor omkostningerne betales af de mest udsatte medarbejdere.

Danish Crown afventer dom
I retten i Sønderborg står ledelsen for Kurt Beier Transport i disse måneder til regnskab for grov udnyttelse af asiatisk arbejdskraft, som både blev spist af med en uhyre ringe løn og uhumsk indkvartering i slumlejren i Padborg. De fleste større danske kunder brød hurtigt med virksomheden efter afsløringerne, men Danish Crown afventer fortsat, om der falder dom »i væsentligt omfang efter anklageskriftet om åger«. Samtidig med, at Danish Crowns seneste halvårsregnskab fortæller om over 1,3 mia. kr. i overskud.

Selvom dansk arbejderbevægelse er en ældre dame og i år markerer, at iværksætterne mødtes for 150 år siden, så er udfordringerne ikke voldsomt forandret. Der vil desværre nok altid være nogle arbejdsgivere, som forsøger at udnytte medarbejdernes position. Så bliver de mødt med faglige kampskridt af en fagbevægelse, hvis styrke er afhængig af, at lønmodtagerne er medlemmer og organiseret.

Men i det store billede er vores rolle en ganske anden. Under coronakrisen har vi sammen med arbejdsgiverne indgået de trepartsaftaler med regeringen, som har holdt hånden under danske virksomheder, beskæftigelse og økonomi. Og hver eneste dag knokler 3F's ca. 11.000 tillidsvalgte for at løse problemer og have en konstruktiv dialog med virksomhedernes ledelser om produktion, arbejdsmiljø og vilkår for medarbejderne.

Vores indsats er dog afhængig af, at bl.a. forbrugere og offentlige indkøbere siger nej tak, når de får et »rigtigt godt« tilbud. Det kan du hjælpe med i din hverdag og når du til efteråret skal vælge nye medlemmer til kommunalbestyrelser og regionsråd, som må forpligte sig til at bruge skattekronerne med omtanke.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?