13. juni 2021
Ældre Sagen foreslår, at Nationalbanken opretter en konto for hver dansker. Har kan vi så lægge de penge ind i depot, som overstiger de 100.000. Det skal være et nulrente depot, og staten må så tåle et lidt mindre overskud fra Nationalbanken, men det er kun tak for sidst, fordi staten har pålagt alle borgere en NemKonto og krævet digitalisering, skriver Bjarne Hastrup.                                     Foto: Nationalbanken
gallery icon

Se billedserie

Ældre Sagen foreslår, at Nationalbanken opretter en konto for hver dansker. Har kan vi så lægge de penge ind i depot, som overstiger de 100.000. Det skal være et nulrente depot, og staten må så tåle et lidt mindre overskud fra Nationalbanken, men det er kun tak for sidst, fordi staten har pålagt alle borgere en NemKonto og krævet digitalisering, skriver Bjarne Hastrup. Foto: Nationalbanken
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Negative renter - og tanker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Negative renter - og tanker
Debat - 02. juni 2021 kl. 11:36

Af Bjarne Hastrup, administrerende direktør, Ældre Sagen

Bankerne besluttede at kræve negative renter på opsparing over 100.000,00 kroner i foråret. En forårsbebuder, der vækker harme og undren. Igennem et helt liv har vi skullet spare op, så vi kan imødegå eventualiteter og investere i vores egen fremtid. Mange ældre mennesker nåede ikke med på pensionsopsparing, så de har lagt lidt til side gennem årene, gerne på en anfordringskonto. Uden risici, uden eksperimenter. Man ville bare have pengene stående til at hjælpe til i alderdommen. Andre har solgt deres lille bolig, er flyttet til en billigere og sat overskuddet i banken.

Andre aldersgrupper har måske fået udbetalt en erstatning fra en ulykke og sat dem i banken. Endelig er der mennesker, der får deres aflønning udbetalt i store portioner og skal fordele forbruget over en længere periode. Også her er der brug for en stor anfordringskonto.

De får nu alle sammen belagt deres indestående med minusrenter, fra 0,6 procent p.a. til 1,2 procent p.a. De får sat deres opsparing/erstatning/salgsprovenu på skrump, mens bankernes pengetanke bugner. Når småsparerne så siger til bankrådgiveren, at »jeg vil tage pengene ud og lægge dem derhjemme,« bliver de mødt med: Det må I ikke, så melder vi jer for hvidvask eller spærrer for yderligere udtræk. Nu kan man sige, at det også er en dårlig beslutning, selvom vi ved fra gamle lærebøger i økonomi, at »der ikke kan opstå negative renter, for så trække kunderne pengene ud for at undgå tab«. Men det må vi altså ikke. Hvis vi trækker kontanter ud af banken, er der risiko for tyveri og mere brutalt for hjemmerøverier. Og de, der lægger pengene under gulvbrædderne, opdager efter mange år, at der er gået mus og rotter i sedlerne, eller man glemmer gemmestedet.

Stresser små opsparere
Bankerne foreslår, nej, stresser små opsparere til at investere i »spændende« investeringsbeviser. Helt absurd fik vi en henvendelse om en sag, hvor en 90-årig mand blev ringet op af sin bank, der i en kommanderende tone sagde: »Du har for mange kontanter, du skal investere i vores investeringsprodukter«. Han tilkaldte sin datter, der boede langt væk og ringede til os i Ældre Sagen, så han undgik at betale de mange gebyrer, der er forbundet med investeringsbeviserne, og som gør dem dyre, og han undgik tab.

Så negative renter fører til negative tanker. Hos bankkunderne, men desværre også hos bankerne.

Hvad skyldes hele denne urimelige misere? Kunderne er tvunget til at have en NemKonto. Det er staten, støttet af bankerne, der har presset dette igennem over for almindelige bankkunder. Vi kan altså ikke vride os ud af bankerne. Hvidvaskaffæren i storbankerne tvinger, helt grotesk, småkunder gennem en hvidvasktest i bankerne. Små kunder med små opsparinger er ikke eftertragtelsesværdige. Derfor har de sneget minusrenter igennem først for store beløb på 750.000 kroner. og nu helt med til 100.000 kroner. Her langer de ud efter halvdelen af pensionisterne og mange lønmodtagere, der jo får udbetalt deres feriepenge ekstraordinært. Endelig har kunderne ikke andre steder at går hen. Og deres bankrådgivere er ikke så meget rådgivere ,som de er sælgere.

Ældre Sagen foreslår, at Nationalbanken opretter en konto for hver dansker. Har kan vi så lægge de penge ind i depot, som overstiger de 100.000. Det skal være et nulrente depot, og staten må så tåle et lidt mindre overskud fra Nationalbanken, men det er kun tak for sidst, fordi staten har pålagt alle borgere en NemKonto og krævet digitalisering. De penge, staten har tjent her kan sagtens stå mål med de beløb, der er forbundet med at sikre en nul rente.

Der er også andre forslag: Staten har igennem mange år samlet alle deres udbetalinger fra myndigheder og sociale love i »Udbetaling Danmark« for at billiggøre overførsler fra stat til dansker. Institutionen Udbetaling Danmark administreres fra ATP. Her kan man parallelt oprette en institution, der på tilsvarende måde kan modtage overskudslikviditet fra bankkunderne.

Denne likviditet kunne passende viderekanaliseres til det danske folk som en andenprioritet i fast ejendom for at sikre forretningsgrundlaget for »indbetalingen«.

Bankerne finder små kunder byrdefulde. Men det skulle nødig ende således, at kundernes opsparing skrumper, mens bankernes kapitalbeholdning bugner.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM