15. maj 2021
I lodret strid med behovet for ro i naturen for fugle, dyr og planter vil DN have anlagt en offentlig sti langs bredden af et af Danmarks vigtige fugle- og naturområder, Esrum Sø, skriver Henrik Elsner.                                                                                     Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

I lodret strid med behovet for ro i naturen for fugle, dyr og planter vil DN have anlagt en offentlig sti langs bredden af et af Danmarks vigtige fugle- og naturområder, Esrum Sø, skriver Henrik Elsner. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturkatastrofe på vej i Nordsjælland - DN er bannerfører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturkatastrofe på vej i Nordsjælland - DN er bannerfører
Debat - 16. april 2021 kl. 10:59

Af Henrik Elsner,
Fredensborgvej 60, Fredensborg

Medierne har den senere tid sat fokus på den rolle, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) spiller i samfundet - ikke mindst i en sag på Amager, hvor DN på et tvivlsomt grundlag ønsker at frede et område.

I ly af al denne støj og spektakel kører en sag her i Nordsjælland, hvor DN imidlertid er trukket i det ideologiske arbejdstøj: I lodret strid med behovet for ro i naturen for fugle, dyr og planter vil DN have anlagt en offentlig sti langs bredden af et af Danmarks vigtige fugle- og naturområder, Esrum Sø.

En sø, der er centralt placeret i »Nationalparken Kongernes Nordsjælland« og klos op ad Grib Skov, hvor en såkaldt naturnationalpark snart ser dagens lys.

Ja, det lyder næsten for tosset til at være sandt: Naturfredningsforeningen ønsker i højere grad, at borgerne skal kunne benytte naturen frem for at beskytte den. Dermed går DN på kompromis med naturværdier for at føre en offentligt anlagt sti til fodgængere og cyklister direkte gennem følsom natur. Jeg bor selv i området og har naturen tæt inde på livet. Alle med indsigt i naturen, som jeg har talt med, står måbende tilbage: Hvad er det, foreningen har gang i?

DN har foreslået en revideret fredning af et allerede fredet område (søen og omgivelserne), der rummer massevis af sjældne fugle og naturværdier, som i disse år ellers er under gevaldigt pres. Netop derfor er biodiversitet og uberørt og fredfyldt natur en mangelvare og højt prioriteret af regeringen og Folketinget. Dyr, fugle og planter har selvsagt behov for ro. Naturværdier, der forsvinder, risikerer ikke at komme tilbage. Det har vi set utallige eksempler på. Fuglefolkene i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har da også udtrykt deres modstand mod DN's forslag om stiføring.

Delt mellem fire kommuner
Esrum Sø, dens omgivelser og dermed DN's påtænkte stiføring er delt mellem fire kommuner. Tre af dem - Gribskov, Helsingør og Fredensborg - har sagt fra og afviser dermed DN-planen. Både at hensyn til naturen, store (og ukendte) millionbeløb til etablering og vedligeholdelse af en sti og for at undgå at genere de lodsejere langs søen, der ellers skal give offentlig adgang ind i egne haver, marker og eng- og skovområder, og i øvrigt skal økonomisk kompenseres af kommunerne. Kun et uhyre snævert (rødt!) flertal i Hillerød Byråd bakker DN op, fordi foreningen er lykkedes med at bilde politikerne ind, at hensyn til dyr, fugle og ro i naturen her kan gå hånd-i-hånd med en befærdet offentlig sti gennem ellers uberørt natur.

Sagen har udviklet sig så absurd og ideologisk, at borgere, tre af fire kommuner og andre naturforeninger nu vil beskytte naturen mod den aggressive kampagne fra DN.

Hvad mon driver DN i denne sag, når det her åbenlyst ikke er naturens interesser? Handler det om, at offentligheden må og skal sikres adgang til områderne - og så må naturen bare betale prisen? Er DN spændt for en ideologisk vogn, hvor man politisk ønsker at markere, at natur i privat besiddelse reelt skal nationaliseres og skal kunne benyttes? Og kan man ikke det, så skal en sti tvinges igennem privat ejendom?

Ingen har hidtil kunnet hverken forklare eller forsvare, hvad DN har gang i, men ét er sikkert: Man kan i hvert ikke bruge naturargumenter, hvis man vil forstå DN's ageren i denne sag. For her står følsom natur til at tabe til ønsket om, at folk skal have adgang. Det skal ske på turisternes, cyklisternes og det ukontrollerede friluftslivs præmisser, som i nærliggende områder ellers har masser af udfoldelsesmuligheder.

Det er ellers et ganske andet indtryk, som DN giver i de dyre tv-reklamer, hvor foreningen gerne vil hverve medlemmer og gerne vil fremstå som garant for naturen. Men her i Nordsjælland er virkeligheden en anden og helt ubegribelig for alle os, der ønsker at værne om og beskytte den sparsomme natur, vi har tilbage.

»Naturen er i krise«, lød det forleden fra miljøminister Lea Wermelin (S), da hun lancerede et endnu større fokus på mere uberørt natur i Danmark. Ja, omkring Esrum Sø er naturen - på Naturfredningsforeningens initiativ - nu udsat for et voldsomt pres. Sagen ligger nu i Fredningsnævnet, der inden årets udgang skal træffe afgørelse.

Jeg og mange andre borgere i Nordsjælland er tilhængere af en sti rundt om søen, der vil være til gavn for både fodgængere og cyklister. Der er et utal af muligheder for klog stiføring, som samtidig tager hensyn til naturen. Men DN lader sig ikke påvirke: Foreningen insisterer på at få anlagt stien, så den er maksimalt indgribende for dyr, fugle og fauna. Forstå det hvem, der kan.

Henrik Elsner ejer en naturgrund ved Esrum Sø nord for Fredensborg.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?