14. april 2021
Processed with VSCO with g3 preset
Processed with VSCO with g3 preset
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når noget godt bliver dårligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når noget godt bliver dårligt
Debat - 11. marts 2021 kl. 07:38

Af Magnus von Dreiager Landsformand, Konservativ Ungdom

For snart 23 år siden kom jeg til verden på Herlev Hospital. Det skete ved et kejsersnit, og jeg var ikke noget nemt barn ved fødslen, men alligevel ser mine forældre i dag tilbage på fødslen med gode minder. Med tanken om en jordemoder, der havde tid til at drage omsorg og sørge for en tryg fødsel for et par førstegangsforældre. Det samme oplever alt for få desværre i dag.

I Danmark kommer cirka 170 børn til verden hver dag. Det er starten på noget, som forhåbentlig bliver nogle liv fyldt med masser af gode oplevelser igennem mange år. Desværre oplever alt for mange nybagte forældre at skulle gennemgå en utryg fødsel uden mange gode oplevelser at se tilbage på. Særligt slemt står det i dag til i Region Hovedstaden. Er du heldig, skal du føde på Hvidovre Hospital, hvor du som førstegangsfødende kan blive i op til to døgn, hvis du har gennemgået en fødsel uden problemer. Trækker du nitten, skal du føde på Rigshospitalet. Her skal du være ude allerede inden fire til seks timer, hvis du har født uden problemer som førstegangsfødende.

Og hvorfor går jeg så op i det som ung konservativ uden børn? Ganske enkelt, fordi jeg mener, at vi som samfund har en pligt til at sikre alle en tryg og god start på livet. Der findes ikke nogen nem måde at gøre det på, fordi to fødsler sjældent er ens. For nogen kan den anden fødsel også være mere kompliceret end den første, og nogle ønsker også at komme hurtigt hjem, mens andre vil føde i eget hjem. Det er ikke nemt, men det er det sjældent, når man skal prioritere politisk, fordi der er mange forskellige forhold at tage hensyn til.

Men i et land med verdens højeste skattetryk bør vi også kunne have visse forventninger til den hjælp, som vi modtager fra det offentlige, når vi har brug for det. Og nej, løsningen er ikke altid, at vi bare skal sende flere penge, for så havde vi et markant bedre sundhedsvæsen, end det vi havde i dag. Men det handler også om at prioritere pengene bedst muligt, og det gør vi ikke i dag.. »ActionHygge« som en del af gadefesten Distortion i København eller en messe om rollespil og fantasy som CopenHell Con er garanteret fine ting, som flere mennesker er glade for, men er det noget, som Region Hovedstaden bør medfinansiere? Ikke i mine øjne. Bør man holde stædigt fast i et it-projekt som Sundhedsplatformen, der for længst har spillet fallit og er endnu et af de store fejlslagne investeringsprojekter fra det offentlige? Nej, det synes jeg heller ikke, men alligevel har et flertal holdt fast i det i flere år på trods af heftig kritik.

Barselshotel lukket
Det var også et flertal med blandt andre Socialdemokratiet, SF, Venstre og Radikale Venstre, som i 2018 besluttede, at barselshotellet på Rigshospitalet skulle lukke. En historie de ikke ynder at fortælle i dag, hvor de skal stå til ansvar for deres beslutninger dengang, men det er glædeligt at se, de er kommet på bedre tanker. For børn er noget af det vigtigste i livet, og man skal være tryg ved at være gravid i Danmark, så forældrene kan give deres børn den bedst mulige start på livet.

Historier om fødende, som bliver sendt fra det ene hospital til det andet i en taxa bør være fortid. Fremtiden bør til gengæld være med et sundheds- og plejepersonale, som har tid til omsorg. Det har de ikke i dag, og blandt andet derfor flygter mange dygtige jordemødre fra fødegangene. Den jordemoder, mine forældre stadigvæk taler varmt om i dag - og som hjalp mig til verden - er en af dem. Den flugt skal stoppes, og det kræver en politisk velvilje til at investere i området.

For to år siden blev de borgerlige partier faktisk enige om en ny sundhedsreform, hvor alle førstegangsfødende fik ret til et til to dages ophold på et sygehus eller patienthotel. Den reform skrottede Socialdemokratiet, og i dag venter vi stadigvæk på handling. Imens lider området fortsat, men der er stadigvæk et stort behov for at sikre forældrene mere tryghed. For man skal ikke frygte at blive smidt ud få timer efter fødslen. Man bør have ret til en tryg start på livet, og derfor bør førstegangsfødende også være sikret at kunne blive i op til to døgn efter fødslen.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?