5. august 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når bølgerne går højt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når bølgerne går højt
Debat - 02. juli 2021 kl. 11:00

Af Freddy Svane,
Danmarks ambassadør

i Indien

Medens vi danskere kaster os fortjent i de blå bølger, ja, så kæmper mennesker andre steder i verdenen med Covid-bølgerne.

Indien med sine mere end 1,3 mia. mennesker har netop overstået Covid-pandemiens 2. bølge. Denne bød på alt andet end kølige, svalende bølger, som vi nu drømmer om.

Den anden bølge kom som en voldsom skovbrand, der rasede hen over det indiske landskab - ingen blev sparet, og der var intet sted at søge ly.

Titusindvis døde, og millioner må leve med invaliderende følgesygdomme og eftervirkninger. Et helt samfund blev bragt på randen af sammenbrud. Vi kæmpede alle for at hjælpe nødstedte og folk, der havde brug for hjælp. Det lykkedes desværre ikke i alle tilfælde. Mange venner og bekendte led det største tab, man kan forestille sig.

Dette er selvfølgelig ikke for at ødelægge den gode feriestemning. Det er imidlertid en reminder om, at ingen går fri, og at tingene for altid har forandret sig. Det er også vigtigt, at vi minder hinanden om, at vi alle har et ansvar for at undgå voldsomme smitteudbrud. Vi kan og bør bidrage hertil.

Selv for et samfund, som altid har levet med udfordringer, ja, som har gennemlevet mange kriser siden uafhængigheden i 1947, blev det en prøvelse af historiske dimensioner.

Midt i katastrofen trådte mange lande heldigvis til for at hjælpe. Danmark bidrog selvfølgelig også. I to omgange drog jeg til lufthavnen i Delhi midt om natten for at modtage danske hjælpeforsyninger. Med virussen lurende overalt var det en særdeles positiv oplevelse at identificere pallerne med danske flag. Der følte jeg mig stolt og glad, også når den indiske glæde over hjælpen blev udtrykt spontant.

På mine gåture om morgenen og om aftenen i Delhi ser jeg atter glade ansigter, familier på udflugt og unge, der dyrker Indiens nationalsport cricket.

Det er slående, hvor hurtigt man omstiller sig fra krise og håbløsheden til glæde og hyggeligt samvær.

Pandemien har tillige skabt nye levemåder, og Delhis gader - som andre steder - er fyldt med mennesker, der løber, cykler eller bare går. Det er, som om nærværet og behovene har forandret sig. Vi må ud at leve og mærke livet.

Mange indere lever imidlertid i knappe kår, hvor dagligdagens udfordringer er helt anderledes og krævende. Midt i stormen er det derfor livsbekræftende at besøge et slumområde, som ligger i ambassadekvarteret. Jeg har nu besøgt området to gange dels midt under den anden Covid-bølge, dels den 21. juni. Sidstnævnte er ikke bare årets længste dag på vores breddegrader, men det er også den Internationale Yoga-dag.

Mad og drikke til børnene
I slummen delte jeg sammen med en socialaktivist mad og drikke ud til børnene. Jeg medbragte også mundbind, da ikke alle havde dette. Den 21. juni dyrkede jeg sammen med børnene yoga. Det var en livsbekræftende oplevelse at være sammen med disse børn, som tilsyneladende ikke lader sig gå på af de vilkår, som livet giver dem. Smil og latter skabte rammen.

Ikke mindst i et land som Indien, som mange danskere kender fra Goas indbydende strande til yoga-skoler i bjergene samt til helseophold i Kerala, har måneder med lockdowns og smitteudbrud sat det daglige liv under pres. Man mærker det dog ikke længere, selv om mange har tabt og mistet. Tab, angst og frygt er nu mestendels emner for samtalen. Indernes ukuelige tro på fremtiden er på det niveau uforandret.

Børnene i slummen leger ufortrødent videre. Livsbekræftende er det at få et indblik i netop deres dagligdag.

At være diplomat er ikke kun at mødes med ministre og embedsmænd. Heldigvis er det også at komme ud og møde dagligdagen trods Covid og frygt.

Livet går videre, selvom vi alle skal holde afstand og bruge maske. »Smiles add miles to our friendship«. Det er lige det, som vi har behov for.

Fra børnenes leg i slummen til en dukkert i de kølende bølger. Det er dejligt og menneskeligt. Vi er helt sikkert blevet klogere og måske mere forsigtige, men behovet for socialt samvær og frihed er der heldigvis fortsat.

Rigtig god sommer fra Indien!

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?