14. april 2021
Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når asfalten giver slip

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når asfalten giver slip
Debat - 04. marts 2021 kl. 14:51

Af Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik

Ulykken var ekstremt voldsom. I bilen sad fire unge mænd, der var på vej hjem fra byen. På en vej uden for Roskilde går det pludselig galt, og på få sekunder er alt kaos. Fire unge mænd mistede på tragisk vis livet, og mange familiemedlemmer og venner stod tilbage med en enorm sorg.

I år er det ni år siden, at ulykken med de fire unge mænd fra Havdrup fandt sted, og helt naturligt fylder ulykken og tabet stadig meget hos de pårørende og vennerne. I en ny podcastserie, der hedder »Når asfalten giver slip«, fortæller en af vennerne og to familiemedlemmer om ulykken og livet bagefter. Det er en stærk, menneskelig og tankevækkende podcast, som jeg varmt vil anbefale, at man lytter til.

Podcasten er en del af en serie, hvor unge og pårørende til unge fortæller om trafikulykker, der ændrede deres liv. Emnet er aktuelt her i marts, hvor Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sætter fokus på unge og trafikulykker.

Det gør vi, fordi alt for mange unge stadig kommer galt afsted i trafikken. Selv om det er lykkes at få reduceret antallet af alvorlige trafikulykker med unge over de sidste 10 år, så må politiet desværre stadig alt for ofte ringe på hos forældre, der får deres livs chok. For trafikulykkerne rammer ikke kun de unge selv, men også deres familie og venner.

Når man hører podcasten »Når asfalten giver slip«, står det klart for alle, hvilke skæbner der gemmer sig bag de anonyme ulykkestal, og hvor hårdt en ulykke også rammer omgivelserne. De står tilbage med tabet, smerten og savnet, og de reagerer vidt forskelligt. Men ens for dem alle er, at ulykken har præget deres liv.

Sikkert gennem trafikken
Podcasten minder os alle om, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få flere børn og unge sikkert gennem trafikken. Det er der brug for. De 17-24-årige har tre-fire gange så høj risiko for at ende i en alvorlig trafikulykke sammenlignet med deres forældres generation. Når de unge kommer til skade i trafikken, skyldes det ofte for høj fart, uopmærksomhed, manglende rutine eller at de glemmer at spænde selen.

Det har konsekvenser. Alene i Region Sjælland har 18 unge mellem 17-24 år mistet livet i trafikken, og 196 unge mellem 17-24 år er kommet alvorligt til skade i trafikulykker fra 2015-2019, viser tal fra Vejdirektoratet. Det er mange liv, der er blevet ødelagt. Og det er mange familier, der også er blevet hårdt ramt. Hvis de unge er heldige at overleve, så kan skaderne få konsekvenser for dem i mange år og måske betyde, at de ikke kan fuldføre en uddannelse eller få det job og liv, som de drømte om.

Hvis vi skal have gjort de unge mere sikre i trafikken, så har vi brug for din og jeres hjælp! Med kampagner, politikontrol, undervisning og lovgivning er vi nået langt, men alle jer, som har børn og unge i familien, er vigtige medspillere.

I kan gøre en forskel, hvis I sætter ord på, hvad I forventer af jeres børn i trafikken: at de husker hjelmen, at de lader mobilen ligge, at de overholder fartgrænserne og altid spænder selen. Og I kan selv gå foran som den gode rollemodel. For det smitter også.

Det er ingen garanti for, at det ikke kan gå galt. Men jeres påvirkning af de unge øger chancerne for, at det går godt, viser vores undersøgelser. Kør en tur med teenageren af og til og få en fornemmelse af, hvordan han eller hun opfører sig i trafikken, og tal om det. Eller lyt til podcasten »Når asfalten giver slip« sammen med jeres børn, der skal til at tage kørekort, og gør det klart for dem - uden nogen løftet pegefinger - hvor kede af det I ville blive, hvis de kom galt afsted i en trafikulykke. De unge har brug for at høre det, for det kan måske være det budskab, som minder dem om, hvorfor de altid skal huske selen og ikke lade sig friste til at køre for stærkt.

En vigtig investering
At tale om adfærd i trafikken er en vigtig investering i de unges og vores eget liv. For lige så livsbekræftende det kan være at se begejstringen i øjnene på en ung mand eller kvinde, der hygger sig med vennerne, eller som drømmer om livet, rejser, fester, job og uddannelse, lige så hårdt kan det være, når det lys i øjnene slukkes for altid. Det kan og skal vi gøre noget ved. Blandt andet ved at turde blande os og tale trafik og adfærd i trafikken med de unge. Podcasten »Når asfalten giver slip« er en vigtig reminder til os alle om, hvorfor den snak er så vigtig. Du kan høre den på sikkertrafik.dk/ung eller finde den på alle podcastplatforme.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?