15. juni 2021
Tobias Elling Rehfeld.
gallery icon

Se billedserie

Tobias Elling Rehfeld.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mum Rose og kampen for fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mum Rose og kampen for fremtiden
Debat - 03. juli 2020 kl. 06:52

Af Tobias Elling Rehfeld, Danmarks ambassadør

i Sydafrika

Orange Farm. Det lyder som et dejligt sted. Som duften af varme sommerdage. Som glade barndomsminder. Som sødmefyldt fredsommelighed. Det er det bare ikke.

Orange Farm er et af Sydafrikas yngste og fattigste townships. En million mennesker i yderste fattigdom. Uden uddannelse. Uden jobs. Uden meget håb. Glemt af udviklingen i metropolen Johannesborg kun 45 km mod nord. Overladt til en hverdag præget af sult, sygdom og kriminalitet.

Midt i al denne elendighed knokler Mum Rose Thamae igennem sin lille NGO »Let Us Grow« blandt andet støttet af dansk udviklingsbistand med at skabe bedre vilkår for områdets kvinder og børn. Nogle gange ved at hjælpe dem med at finde arbejde eller færdiggøre en uddannelse, men alt for ofte bare med at skaffe mad, hjælpe dem ud af voldelige parforhold eller at råbe politiet op og gribe ind over for seksuelle overgreb og voldtægter.

Voldtaget tre gange
Mum Rose er blevet en ældre dame, men hun har prøvet elendigheden på sin egen krop. Tre gange er hun blevet voldtaget. Som 9-årig af en ven af familien. Som 19-årig i vejkanten på vej hjem fra skole. Og som 39-årig af en flok mænd efter en hyggelig aften i byen med sin kæreste.

Mum Rose græd, som hun sikkert har gjort mange gange før, da hun fortalte mig historien første gang, jeg besøgte hende. Men hun knyttede også næverne. Som hun sad der omgivet af unge sydafrikanske kvinder, der hver dag risikerer samme skæbne. Hun er stålfast i sin kamp for, at de skal have en bedre chance. Et håb. En vej ud.

Lockdown i over 100 dage
Men det er svært. Selv med den beskedne støtte fra Danmark kæmper Mum Rose mod nogle grundvilkår, der efterlader Orange Farm og dets mange beboere helt eksponeret for alle de ulykker, som rammer den udsatte del af Sydafrikas befolkning: Fattigdom, ulighed, kriminalitet og nu senest den frygtede coronavirus.

Sydafrika har været i national lockdown i mere end 100 dage, og antallet af smittede har passeret 150.000 tilfælde og tusindvis af døde. Næsten halvdelen af alle officielt registrerede Covid-19 tilfælde på det afrikanske kontinent er konstateret i Sydafrika, og smittekurven er hastigt stigende.

Betydelige udfordringer
Der er endnu ikke panik eller tegn på egentlig tab af kontrol over situationen. Den udvikler sig helt i overensstemmelse med tidligere prognoser fra den sydafrikanske regering og dets dygtige lægefaglige rådgivere. Den langvarige lockdown har været anvendt til at søge at opbygge kapacitet til det ventede stormvejr. Der er blandt andet blevet etableret en række nødfaciliteter til isolation og behandling af de mange patienter.

Men den stærkt stigende kurve skaber nu betydelige udfordringer for det svage offentlige sydafrikanske sundhedssystem. Der rapporteres i stigende grad om risiko for kollaps i de hårdest ramte områder, og Sydafrika har store vanskeligheder med at skaffe nok udstyr til at fortsætte udbredt testning for at forhindre smitten især i de fattigste områder.

Kvæler økonomien
For de fleste beboere i Orange Farm er Covid-19 imidlertid bare en af de mange ting, som man kan dø af. Hiv/aids er epidemisk. Det samme er tuberkulose. Men Covid-19 gør, hvad de andre sygdomme ikke evner. Den kvæler den sydafrikanske økonomi. Den kvæler håbet om en vej ud for Mum Roses unge kvinder.

De økonomiske konsekvenser for den sydafrikanske økonomi er katastrofale. Alle forudsigelser er efterhånden rent gætværk, men vi taler formentlig om et tocifret fald i den sydafrikanske økonomi og flere millioner nye arbejdsløse i en arbejdsløshedskø, der i forvejen var på næsten 30%. Det vil tage år at genoprette det tabte. År, før townships som Orange Farm kan gøre sig håb om, at krisen er så meget under kontrol, at de igen kan tro på fremgang.

Dansk hjælp
I mellemtiden kæmper danske institutioner og virksomheder i Sydafrika med at hjælpe, hvor vi kan. Stort som småt.

For eksempel finder byprogrammet mellem Aarhus Kommune og den sydafrikanske hovedstad Pretoria ekstraordinært midler til store vandtanke til town­shippen Soshanguve. Så er der vand til at drikke - og vaske hænder. Og Mærsk donerer en halv million masker og beskyttelsesudstyr til de sydafrikanske sundhedsmyndigheder og hundredevis af store pakker fødevarer og sanitære fornødenheder bl.a. til Mum Rose og Orange Farm.

På handelsafdelingen her på den danske ambassade i Sydafrika bruger vi aktivt den danske eksport- og investeringspakke til at hjælpe danske virksomheder med at fastholde fodfæstet og ikke mindst fastholde hundredevis af lokale job i Sydafrika.

På den korte bane redningskranse i et oprørt hav, men også en fælles kamp i solidaritet og erkendelse af, at når alt igen ånder fred og idyl i Europa, når strandbarerne på de italienske strande igen summer af danske turister, når festivalerne igen brager løs over det danske sommerland, så vil Covid-19 stadig have efterladt en økonomisk ødemark i Orange Farm. Et sted, hvor man skal være stærk for at tro på fremtiden, men hvor Mum Rose hver dag - Covid-19 eller ej - kæmper for sine unge kvinder og for sine børn.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?