25. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Motionsdag bevæger danskerne på nye måder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Motionsdag bevæger danskerne på nye måder
Debat - 05. oktober 2020 kl. 13:39

Bevægelse

Af Finn Kristensen,
formand i Dansk Skoleidræt, og Peder Bisgaard, formand for
Dansk Firmaidrætsforbund

På grund af coronakrisen er vores bevægelsesvaner kommet i minus. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at vi finder andre veje til idræt og motion.

Fredagen før efterårsferien skaber Skolernes og Arbejdspladsernes Motionsdag en oplagt ramme for, at både børn og voksne får smil på læben og sved på panden. Til glæde for dig, os, fællesskabet i klasseværelserne, kollegaskabet og folkesundheden. I Dansk Skoleidræt og Dansk Firmaidrætsforbund håber og tror vi på, at vi - ved at samle børn og voksne til en fælles motionsdag - minder dem om det sjove samt livgivende i bevægelse. Vi tager i hvert fald kampen op mod coronaens dårlige indflydelse på vores aktuelle aktivitetsniveau.

Bevægelsesbølgen vil rulle fra Gedser til Skagen fredag den 9. oktober, for vi er sikre på, at såvel elever, lærere, kolleger som chefer længes efter at dyrke sammenholdet. Vi må bare gøre det hele lidt smartere.

Banen er således anderledes i år, og vores inspirationsmateriale tager naturligvis højde for de restriktioner, vi alle skal overholde, og vi har masser af konkrete, desinficerede indspark til ildsjælene. Derudover har vi skabt en række spritnye digitale tiltag, som gør det meget let at forme en sjov motionsdag - med den nødvendige afstand.

Skoleidrættens opvarmningsvideo danser sin sejrsgang på mobile enheder, og ny viden er bragt i spil med inspiration til udendørs bevægelse og øvelser til dansk-, matematik- og idrætsundervisningen. Lærere og elever har mulighed for at gå på opdagelse i korte film og webinarer med interaktiv dialog og sparring.

På mange arbejdspladser vil der på motionsdagen blive brugt et webbaseret motionsur, hvor du egenhændigt vælger de konkrete øvelser, og antallet af gentagelser - og uret - minder dig altså om at komme op fra kontorstolen. På den måde får du og kollegerne en sjov bevægelsesramme for hele arbejdsdagen. Det er ligeledes i år muligt at booke en digital kollegamotions-instruktør af firmaidrætten.

Kodeordene for motions- (fest)dagen er glæde, bevægelse og fællesskab - og det gælder uanset hvilket årstal, der står på fødselsattesten. Det fysiske samvær på gåturen, boldbanen, i gymnastikhallen, i kontormiljøet og på asfalten styrker det fællesskab, vi indgår i. Og det skaber en fælles reference, der bringer os tættere på hinanden og gør os gladere for at gå i skole og på arbejde. Et samfund, hvor borgerne dyrker motion sammen og har det sjovt sammen, er derfor ikke kun et sundere samfund, men også et samfund med stærkere fællesskaber. Og om aftenen ved middagsbordet kan hele familien tale om dagens gode oplevelser - og for en stund glemme de mange barrierer, vores nye hverdag er fyldt med.

Bevægelse er sanseligt og sjovt. I skolen giver bevægelse børn mulighed for at lære på nye måder, skabe variation i skoledagen og styrke skolens arbejde med trivsel og sundhed. Og på arbejdspladserne sørger bevægelse for, at voksne danner nye relationer og bliver mere effektive. Vi ved alle, at en god balance mellem fysisk aktivitet og pauser i løbet af en arbejdsdag forebygger nedslidning, fremmer vores sundhed og styrker livskvaliteten.

Det er essentielt, at vi bliver ved med at bevæge os. Nu skal det blot ske anderledes. Og henholdsvis Skolernes Motionsdag og Arbejdspladsernes Motionsdag følger selvfølgelig med tiden. Så kom, lad os sammen bevæge os. Afstand er ikke lig med stilstand.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?