14. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mere genanvendelse, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere genanvendelse, tak
Debat - 03. juni 2019 kl. 11:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Trine Torp, miljøordfører og folketingskandidat, Anja Rosengreen, byrådsmedlem i Halsnæs og Peter Westermann, regionsrådsmedlem i Hovedstaden - alle SF

Med grus skal land bygges. Der bygges med beton, og beton er 3/4 grus. Frem mod 2040 vil efterspørgslen stige med mere end 50 procent. Når der planlægges nye sygehuse, motorveje og sågar helt nye øer i hovedstadsregionen, skal der bruges mange materialer. Værst ser det ud i Region Hovedstaden, der i 2027 løber tør for råstofferne.

Hver region skal være selvforsynende med råstoffer. Det er urimeligt i den region, der er landets geografisk mindste, den mest bebyggede og befolkede - og med de ringeste forekomster af råstoffer. Lovkravet er virkelighedsfjernt og miljøskadeligt, ikke mindst fordi genanvendelse af byggematerialer, cirkulært byggeri, bør være førsteprioritet på råstofområdet.

Fra vores SF-pladser i kommune, region og folketing har vi en klar holdning: Der skal etableres en værditabsordning for naboer til nye grusgrave, på samme måde som der er værditabsordning for naboer til store vindmøller og store solcelleanlæg. Omkostningen til værditabsordningen bør bæres af råstofudvinderen. Råstofområder bør fra starten tænkes sammen med mulige naturgenopretningsprojekter så der kan drages fordel af det tidligere udvindingsområde og så der tages vare på natur og miljø - til lands, til vands og i luften. Vi skal skrue op for genanvendelse og løsne lovkravene til den enkelte regions selvforsyning.