14. april 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mere eller mindre tolerante nu?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere eller mindre tolerante nu?
Debat - 08. april 2021 kl. 14:48

Børn i fangelejre
Af Tom Sinding, H. C. Andersens Vej 34, Helsingør

I dag er der en livlig debat om, hvorvidt Danmark skal hente 19 børn + mødre hjem fra lejre i Syrien. Et af argumenterne for ikke at gøre det er, at deres forældre »har vendt Danmark ryggen«.

Som pensioneret historiker kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage på 1945.

Rigtig mange danskere meldte sig til tysk krigstjeneste. Havde de vendt Danmark ryggen? Tja - de der meldte sig før 29. august 1943, hvor regeringen gik af, havde regeringens »billigelse«. Det blev fremhævet af de frivillige uden større effekt i retsopgøret efter krigen.

Men de, der var hvervet og meldte sig i den regeringsløse tid, havde nok »vendt Danmark ryggen«. I december 1944 var der cirka 3200 danske statsborgere i tjeneste i Waffen SS.

De fik som statsborgere lov til at komme hjem til Danmark. Knap 7000 danske statsborgere blev dømt for tjeneste i tyske bevæbnede korps. De blev typisk idømt et til fire års fængsel. Dommene blev dog kun udmålt på baggrund af selve krigsdeltagelsen, ikke af handlinger ved fronten. Mulige vidner var jo borte.

Specielt i Tyskland var der i 1945 en frygt for nazistiske »varulve«, der ville blive ved at kæmpe efter kapitulationen. Frygten fandtes også i Danmark, men viste sig hurtigt at være ubegrundet.

Det ser ikke ud til, at de danske frivillige blev betragtet som en sikkerhedsrisiko. På trods af, at de var skolet i nazistisk lærdom. De havde kendskab til våbenbrug, og måske var de også voldsparate med deres erfaringer fra krigen. Cirka halvdelen var medlem af DNSAP (Det danske Nazistparti).

De engelske og amerikanske besættelsesmyndigheder i Tyskland ville gerne af med de danske krigsfanger. Efterfølgende henvendte det danske udenrigsministerium i oktober 1945 sig til de allierede sejrherrer. Ministeriet var villige til at modtage danske statsborgere fra krigsfangelejrene og lovede, at de ville blive retsforfulgt i Danmark. Hvad de blev.

Retsopgøret i Danmark var i modsætning til andre lande »et mildt opgør« - dog med mange urimeligheder. De hjemvendte blev selvfølgelig uglesete, og mange havde problemer med at komme tilbage i samfundet.

Er det et mildt opgør i dag med bare 19 børn plus forældre?

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?