1. oktober 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalpolitikere, ud af busken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalpolitikere, ud af busken
Debat - 03. august 2020 kl. 08:47

Ældresvigt

Af Preben Etwil
Birkevej 32 B, Birkerød

En af avisens store kvaliteter er, at vi som læsere dagligt bliver grundigt orienteret om, hvad der sker rundt omkring i de sjællandske kommuner.

Heldigvis har vi ikke læst om ubærlige plejehjemsskandaler i vores område, og jeg har ingen mistanke om, at der skulle have været foregået noget i den retning.

Alligevel er det bemærkelsesværdigt at se, at ingen lokalpolitikere, udvalgsformænd eller borgmestre i det sjællandske har været på banen for at sige, hvad de vil gøre for at sikre sig mod, at der opstår lignende situationer, som dem vi har set i Aarhus og Randers.

Ja, de kan måske have den holdning, at det aldrig ville kunne ske »hos dem«, og dermed køre sine tilsyns- og kontrolfunktioner videre som hidtil. Problemet er, at der uden at de selv ønsker det, kan opstå samme problemer, som de har set det i Aarhus og Randers - og får de det så konstateret i tide?

n Ville man lade en bilejer selv syne sin egen bil?

n Ville man lade et firma skatteligne sig selv?

Næppe.
På samme vis er det yderst betænkeligt at lade egne kommunalpolitikere og forvaltning kontrollere sin egen ældrepleje.

Der må en kontrolforanstaltning til udefra for at sikre en ensartet og landsdækkende kvalitetsstandard. Men lokalpolitikerne kan ikke bare skyde det hele over på eksterne kontrolmyndigheder. Det hjælper ikke noget, at de bare dukker sig og tier. Hvad vil de selv bidrage med?

Det er jo ikke uvæsentligt at vide al den stund, at vi står over for at skulle vælge nye lokalpolitikere om godt et år.

Jeg håber, at de fleste lokalpolitikere støtter op om, at der snarest muligt gennemføres en ældrelov med indbyggede borgerrettigheder, og at der bliver indført ekstern kontrol af alle plejecentre.

Men det er ikke nok med det. Alle ved, at selv med den mest omfattende faglige ledelse, interne og eksterne kontroller, aldrig vil kunne erstatte pårørendes viden om, hvordan hverdagen reelt foregår på landets plejecentre. Derfor skal det være både lettere og mere acceptabelt at kunne påtale eller klage over forholdene, der, hvor de ældre bor. Det kan ske ved oprettelse af en lokal telefonhotline og ansættelse af en kommunal borgerrådgiver, der både kan gøre noget ved sagen, og som kan sikre klagerens anonymitet.

Uden penge går det ikke - alle ved, at en del af miseren er, at ældreområdet på flere områder er udsultet. Men det fratager nu ikke kommunens ansvar for, at der bliver ansat et plejepersonale, der har de rigtige kompetencer - både fagligt og ikke mindst menneskeligt.

Nu må kommunalpolitikerne ud af busken og sige, hvad de vil gøre. For ellers har borgerne ikke et reelt valg, når kommunevalget kommer.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?