27. maj 2020
Af uforståelige årsager har »Toftekildegård« med Ganløse Bibliotek gennem årene været udsat for politikernes salamimetode. Skive for skive er biblioteket blevet reduceret. Men Ganløseborgerne har aldrig givet op, selvom vi savner plads og bibliotekarer, skriver Anne Hjælmsø.Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Af uforståelige årsager har »Toftekildegård« med Ganløse Bibliotek gennem årene været udsat for politikernes salamimetode. Skive for skive er biblioteket blevet reduceret. Men Ganløseborgerne har aldrig givet op, selvom vi savner plads og bibliotekarer, skriver Anne Hjælmsø.Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landsbyer ladt i stikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyer ladt i stikken
Debat - 04. september 2018 kl. 14:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

sammenhold: Vi beder vores politikere om at huske, at trivsel og sammenhold ikke er noget, man kan beregne sig til på et excel-ark. Det er noget, man skaber af lyst til at være sammen.

Af Anne Hjælmsø

Nærhed, kultur, stemning - det er lig med det, man vælger, hvis man flytter til en landsby og bliver der. Landsby-beboere i Egedal har ikke de fordele, som kommunens stationsbyer nyder godt af. Men ringe busforbindelser og nødvendigheden af andre transportmidler er den pris, vi gerne betaler for at bo i små fællesskaber. Det giver ikke mening, at salg af de små samfunds grundværdier skal finansiere de store byers mange tilbud. Må vi bede om respekt for vores bykerne og de steder, vi holder af. Vi beder vores politikere om at huske, at trivsel og sammenhold ikke er noget, man kan beregne sig til på et excel-ark. Det er noget, man skaber af lyst til at være sammen.

Egedal Kommune overvejer at sælge ud af bevaringsværdige bygninger i Ganløse. »Toftekildegård« - en perle i bykernen - er på udsalgsmenuen. På denne smukke gård har biblioteket eksisteret fra 1964. Her kommer småbørn, pædagoger, travle lånere, gamle koner, litteraturkredse, læseheste - og unge, som lige skal have en film, et spil eller en tegneserie med i farten. Fem meter fra biblioteket ligger »Liselund«, der lige som biblioteket også benyttes af nabolandsbyerne Søsum, Slagslunde og Knardrup. Også denne karakteristiske bygning skal rives ned, hvis det står til de konsulenter, som kommunen har hyret. På den gård holder spejderne og ungdomsklubben til. Populære steder, som nærmest alle bysbørn har benyttet sig af. Bag dette slidte åndehul for børn og unge er det store grønne område, hvor der er baner og legeredskaber, man kan lave bål, bygge og hygge. Det er et fristed for kreativitet og drømme - i god afstand fra skole, pligter, lektier! Man skal være kold i hjertet, hvis man vil rive disse to gårde ned for at dække et hul i budgettet. Hvis samme kommune ikke i årevis havde forsømt at vedligeholde bygningerne, var et så tåbeligt forslag nok ikke opstået.

Kunstig intelligens kan løse mange rutineopgaver, men jo mere der automatiseres, des mere har man brug for en menneskelig modpol. Jobkonsulenter ved, at chefer hungrer efter personale med empati og samarbejdsevne. Mobiltelefoner og sociale medier meget, og også her er modpolen bløde værdier som nærhed, sociale møder, fællesskaber og kultur. Det er trist, at lokalpolitikere endnu ikke har opdaget disse trends og tanker, som ellers er bydende nødvendige for vores mentale velvære.

Kultur skaber ro i sjælen
Smukke omgivelser, hyggelig atmosfære og kultur skaber ro i sjælen. Man slapper af, så tanker flyver og ideer opstår. Af uforståelige årsager har »Toftekildegård« med Ganløse bibliotek gennem årene været udsat for politikernes salamimetode. Skive for skive er biblioteket blevet reduceret. Men Ganløseborgerne har aldrig givet op, selvom vi savner plads og bibliotekarer.

Om formiddagen kommer der børnegrupper fra de nærliggende institutioner, mens ældre mænd flyder ud i de slidte lænestole og hygger sig med dagens aviser. Yngre personer bruger de opstillede computere - ofte med høretelefoner på. Borgere klikker sig selv ind, henter bestilte bøger, surfer lidt på hylderne, snakker med hinanden, udveksler nyheder og taler om begivenheder i byen. Det er stedet med en atmosfære, som er skabt af generationer. Biblioteket er også bedsteforældrenes lille hjørne. Forleden nød jeg en lille dukketeaterforestilling der. Barnet indbød alle til at deltage. Et par avislæsere smed nyhederne fra sig og flyttede til de hårde træstole, hvor de morede sig over det improviserede stykke. Biblioteket og litteraturen er en enorm menneskelig ressource. Der har aldrig været så stort behov for det særlige erfaringsrum, som den kultur kan åbne!

Positive budgetter
Kommunesammenlægningen har på trods de mange reduktioner i landsbyerne ikke medført positive budgetter. Det er opgangstider nu, alligevel er det foreslået at sælge ud af hovedstolen.

Besøg bykernen i Ganløse og oplev bevaringsværdige »Toftekildegård« med biblioteket, Historisk Forening og lokalarkivet. I baggrunden troner møllen (som drives af en flok borgere), og ved siden af har vi »Liselund«. Går vi fem skridt, ser vi bageren, gadekæret, forten som krohaven støder op til, kroen, Rytterskolen, kirken og kirkegården. I denne midte samles landsbybeboerne ofte i hverdagen og til fest - alt drevet af frivillige uden en krone i tilskud fra kommunen.

Fra kommunen tales der om »mere fleksible kvadratmeter« og »færre matrikler«. Landsbyfolket taler om sammenhængskraft, fordybelse og livsglæde. Vi nyder godt af de nære, sociale fællesskaber, som kultur og litteratur kan skabe. »Dræb ikke en sangfugl« er en af de biblioteksbøger, vi læser.

NB: Før valget i november 2017 gav flertallet af politikere løfter om at bevare »Toftekildegård«. De 1000 flyers med underskrifter fra borgerne var noget politikerne forstod - før valget!

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?