29. juli 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os sammen finde en løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os sammen finde en løsning
Debat - 19. november 2020 kl. 15:55

Minkbranchen

Af Louise Mehnke
Byrådsmedlem (S) Fredensborg Kommune

Folketingskandidat Fredensborgkredsen

Mink-branchen er blevet oppositionens smertensbarn. Deres fokus er på, om man endelig kan få ram på regeringen. Ja, de lugter blod og er taget på stemme-jagt, og med sig som en slags drivere har de så lobbyisterne. Alt imens oppositionens fokus jo burde være at få ram på Covid-19. Dén reaktion lugter allermest af politik.

Statsministeren har beklaget den manglende lovhjemmel til aflivningen af mink et utal af gange. Ligesom hun flere gange har forklaret, at det drejer sig om folkesundheden, og at regeringen handler på en meget klar vurdering fra sundhedsmyndighederne. Dette her kunne jo have udviklet sig til en Wuhan-lignende situation, fordi en mutation af coronavirus hopper fra dyr til mennesker.

Har oppositionspartierne virkelig glemt konvojerne af ligkister i Italien tidligere på året, hvor afdøde måtte køres væk af militærkøretøjer. Er det derfor de bidrager så intenst til at så tvivl i befolkningen, om hvorvidt vi overhoved kan stole på myndighedernes retningslinjer. Direktøren for WHO har sagt, at det var det rigtige at slå minkene ned! Cluster 5 kan mutere til cluster 6, 7 og 8 osv. Og man ved intet om, hvor farlige de bliver.

Vi er oppe mod en af de største sundhedsmæssige kriser i nyere tid. Men Jakob Ellemann er »rystet over regeringens ageren« og er ikke gået med til en hastelov om mink. Han er simpelthen parat til at stå i vejen for folkesundheden. Dét er da rystende. De borgerlige taler nu om dyrevelfærd, at det er synd, at raske mink gasses ihjel. Newsflash - det bliver de uanset. De bliver gasset og pelset. Rædselsfuldt. Men det er ok, når bare det sker for profit, må man forstå.

Minkavlerne mister deres livsværk, og det kan alle forstå er forfærdeligt. Ligesom det også er forfærdeligt for alle andre, som har mistet deres levebrød grundet corona-krisen. Ifølge Danmarks Statistik var der i gennemsnit underskud på 0,7 mio. pr pelsbedrift i 2019, og branchen er uddøende. Nu har de så - modsat andre skrantende brancher - en chance for at slippe ud af erhvervet med skindet på næsen. Og kan skifte til en anden og bærerdygtig branche, hvor dyr ikke opdrættes uden dyrevelfærd i små bure med trådnet som underlag, og helt uden mulighed for naturlig adfærd.

Men ja, selvfølgelig skal der være lovhjemmel. Så kære opposition, læg nu taktikken til side, bidrag i stedet til folkesundheden og lad os sammen finde en god løsning for pelsavlerne, hvor de får en rimelig kompensation og ikke tages som gidsler i politisk tovtrækkeri.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?