28. marts 2020
082
082
Foto: www.lplusv.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os sætte pris på vores store værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os sætte pris på vores store værdier
Debat - 11. marts 2020 kl. 14:05
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tanker i en coronatid

Af Klaus Eusebius Jakobsen

Gl. Skovridervej 4a, Næstved

I mange samfund som f.eks. det danske er frihed en så naturlig del af livet, at vi måske egentlig ikke altid priser det højt nok. I andre lande ikke.

Mange tyskere f.eks., der boede i Østtyskland før 1989 (Berlinmurens fald), havde store frustrationer ved at være borgere i det land. Man havde frustrationer, hvis man ikke var socialist og ikke troede på det systems lyksaligheder i forhold til de markedsstyrede samfund i Vesteuropa, og det selv om man levede i et land, hvor der var føde, boliger og i et vist omfang også arbejde til de fleste. Men man havde ikke den personlige frihed til at gøre, rejse og handle, som man ville.

Coronavirusset har pludselig givet mig en konkret forståelse for, hvad frihed eller rettere sagt manglen på frihed egentlig er.

En tur til Norditalien
For et par uger siden tænkte jeg, at det kunne være spændende at komme til en superliga kamp mellem FCK og Brøndby eller blot til en fodboldkamp på Næstved Stadion. Det kunne være rart at tage på en lille weekendtur til Venedig eller måske overveje at tage skisportens udfordringer op igen med en tur til Norditalien. Selvfølgelig ville der være nogle økonomiske barrierer, men jeg ville kunne prioritere, jeg kunne vælge at gøre det nu eller senere, eller jeg kunne også vælge, at det gjorde jeg alligevel ikke! Men jeg havde mulighederne, jeg havde valget.

Den frihed blev væk
Pludselig er den frihed og mulighed for mig - og for alle andre danskere - ikke til stede, i hvert fald ikke for en tid.

Ud over at man kan frygte, at virusset kan medføre bastante tilbageslag for verdensøkonomien og dermed også for vores danske samfundsøkonomi - og det er slemt nok, og at virusset også medfører utilsigtede og for tidlige dødsfald - så giver den nuværende situation os danskere mulighed for både at forstå og ikke mindst sætte pris på de store værdier, som vores frie samfund egentlig giver os som borgere. Og som vi forhåbentlig snart får tilbage.