30. maj 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os få stoppet horrible kviklån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os få stoppet horrible kviklån
Debat - 23. oktober 2019 kl. 15:25
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lånedebat

Af June Crondahl, jurist og leder af KFUM's Sociale Arbejdes gældsrådgivning, På Fode Igen.

Horribelt dyre kviklån er et enormt og stigende problem, som ofte fører til en uoverskuelig gældsspiral for låntagerne. Der er et påtrængende behov for at regulere markedet. Samtidig skal vi sikre, at socialt udsatte mennesker fortsat kan få gratis, uvildig gældsrådgivning, nu hvor Satspuljen er nedlagt. For gratis gældsrådgivning er en god investering for både den enkelte og samfundet, viser undersøgelser.

Når vi møder gældsramte første gang i vores rådgivninger, kommer de ofte med en pose fuld af rykkere. De har mistet overblikket over deres gæld, som er vokset dem over hovedet.

Socialt udsatte mennesker optager sjældent lån til ekstravagant forbrug. Det første lån handler som regel om at få råd til helt basale ting som husleje og mad. I nogle tilfælde tænker folk, at de lige skal igennem en svær periode efter en skilsmisse eller en fyring fra arbejdet. Nogle optager også lån til julegaver, barnets konfirmation eller andet.

Negativ gældsspiral
Problemet opstår for alvor, når de ikke kan betale det første lån tilbage og tager et nyt lån for at betale af på det første - og i øvrigt for at få den daglige økonomi til at hænge sammen. Så kører den negative gældsspiral. For renter og gebyrer (den årlige omkostningsprocent, ÅOP) kan på kviklån være helt op til horrible 1000 procent.

Regeringen skriver i sit forståelsespapir, at den vil igangsætte »et opgør med de kviklån, som fanger mennesker i uoverskuelig gæld«. Det er glædeligt, for behovet for regulering er påtrængende. De gratis gældsrådgivninger oplever en stigende efterspørgsel.

Bedre kreditvurdering
Konkret anbefaler vi et loft over ÅOP, som vi kender fra blandt andre Finland og Sverige, gerne på højst 20 procent plus diskontoen. Samtidig må der være krav om, at låneudbyderne laver en bedre kreditvurdering af den enkelte låntager. Og vi foreslår ligeledes en grænse for, hvor meget man samlet risikerer at skulle tilbagebetale på et lån i hele lånets løbetid, som man kender fra Storbritannien. Vi mener, det må være rimeligt, at man højst skal tilbagebetale sammenlagt f.eks. 15.000 kr., hvis man låner 10.000. Desuden kan regler for reklamer for kviklån med fordel strammes op.

Samtidig må vi sikre, at socialt udsatte mennesker, som er endt i gæld, fortsat kan få uvildig hjælp. Hidtil har de gratis, uvildige gældsrådgivninger været finansieret over Satspuljen. Den er jo nedlagt, så der er behov for, at politikerne finder ny statslig finansiering.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?