15. december 2017
Vi må ikke svigte de allersvageste ældre - og ikke skabe flere af dem. Men vi må heller ikke glemme alle de andre ældre.
gallery icon

Se billedserie

Vi må ikke svigte de allersvageste ældre - og ikke skabe flere af dem. Men vi må heller ikke glemme alle de andre ældre.
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os få et mere positivt og rummeligt syn på ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os få et mere positivt og rummeligt syn på ældre
Debat - 10. maj 2017 kl. 09:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Pernille Schnoor MF (AL) Sundheds- og ældreordfører

Vi taler meget om værdighed og værdighedsmilliarder. Hvorfor er det overhovedet nødvendigt? Det burde det slet ikke være.

Der er brug for et nyt ældresyn. Et helt grundlæggende opgør med den standardiserede institutionelle industrisamfundslogik i ældresektoren, hvor ældre behandles på samlebåndslignende vilkår i store upersonlige institutioner eller isolerede i egne hjem. Vi er som individer vidt forskellige - også når vi bliver gamle og har brug for hjælp. Og vi skal selvfølgelig behandles med respekt for det.

Der er ikke noget uværdigt ved at have brug for hjælp. Der er ikke noget uværdigt ved at have demens. Det er en sygdom, der desværre bliver værre og værre med tiden - men det behøver livet og hverdagen med demens ikke at blive. Vi har to rigtigt gode eksempler i Nordsjælland på, at det kan lade sig gøre at skabe gode meningsfulde hverdagsliv for ældre med demens; det kommunale demensplejehjem Ålholmhjemmet i Hillerød og friplejehjemmet Dagmarsminde i Græsted.

I Alternativet ønsker vi et opgør med en ældrepleje, hvor den ældre i dag opfattes som passive modtagere af såkaldte varme hænder - ydelser, der tilbydes som en standardvare. Hvorfor får ældre fx så meget medicin? Ældre over 75 år får i gennemsnit fem lægemidler per dag. Ældre i plejeboliger får ofte 10-12 lægemidler dagligt, hvoraf halvdelen er forebyggende medicin. Og 10-15 procent af alle indlæggelser er forårsaget af problemer med medicin.

Inddrag ældres egne ønsker
Der er brug for et helhedssyn på den ældre, der har brug for hjælp og støtte. Der er brug for et større fokus på forebyggelse og omsorg - fx ved at inddrage den ældres egne ønsker og behov, de pårørende og ved at bruge andre metoder end medicin fx musikterapi til ældre, der har mistet evnen til at tale.

En af løsningerne på den store medicinering er at give de mere plejekrævende ældre mulighed for gode meningsfulde hverdagsliv. En dagligdag med både pligter og fornøjelser, privatliv og fællesskaber, og som foregår både udendørs i naturen og indendørs i selskab med både børn, dyr og med læring og kulturelle oplevelser - sådan en hverdag har en naturlig hverdags-rehabiliterende effekt, det er jeg sikker på. Det vil kræve nye mere rummelige samfundsværdier og principper, nye principper på plejehjem og i hjemmeplejen og nye boformer. Et godt eksempel er butikker, der nu uddanner deres medarbejdere til at betjene mennesker med demens - og dermed kvalificeres til at kalde sig for »demensbutikker«.

Vi må ikke svigte de allersvageste ældre - og ikke skabe flere af dem.

Men vi må heller ikke glemme alle de andre ældre. Som samfund skal vi tage imod den voksende gruppe sunde og ressourcestærke ældre med åbne arme. Mange ældre som forlader arbejdsmarkedet har stadig masser af energi og lyst til at bidrage både til arbejdsmarkedet og til civilsamfundet. Vores arbejdsmarked skal tilrettelægges efter denne gruppe også. Fx med nye deltidsstillinger til ældre, der er gået på pension.

Meningsfulde liv
I stedet for at tale om værdighedsmilliarder og varme og kolde hænder, så lad os i stedet tale om at skabe meningsfulde liv for den enkelte - omsorg, medbestemmelse og fællesskaber. Det tror jeg på vil sætte medicin- og plejebehovet ned hos mange ældre.