28. marts 2020
Statsminister Mette Frederiksen, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding orienterer om situationen vedrørende COVID-19 og nye tiltag for at inddæmme smitte i Danmark på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet fredag den 6. marts 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
gallery icon

Se billedserie

Statsminister Mette Frederiksen, rigspolitichef Thorkild Fogde, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør i Erhvervsstyrelsen Katrine Winding orienterer om situationen vedrørende COVID-19 og nye tiltag for at inddæmme smitte i Danmark på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet fredag den 6. marts 2020.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad os få åbenhed og konkurrence

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os få åbenhed og konkurrence
Debat - 10. marts 2020 kl. 14:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet

Det var den mest elegante og hårdtslående sortie i mands minde, da Sigga Nolsøe fratrådte sin stilling som presserådgiver i Finansministeriet med ordene: »Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat«.

Det er dejligt, vi endelig får sat ord på de utallige statsfinansierede socialdemokratiske spindoktorer, der færdes på Christiansborgs gange, tit camoufleret som embedsmænd: »Professionelle socialdemokrater!«

Det er en modig udmelding fra Nolsøe, hvis kompetence og troværdighed ingen kan anfægte. Departementschefens efterfølgende undsigelse af Nolsøe er derimod uden troværdighed - al den stund, den pågældende for nylig blev indsat af S-regeringen.

Nedbryder tilliden
Nolsøe minder os samtidig om, at ingen statsminister har prædiket mere tillid end Mette Frederiksen - og ingen har gjort mere for at nedbryde samme tillid.

Den fremtvungne opsigelse af Nolsøe kommer i kølvandet på Socialdemokratiets politiske dobbeltspil med undergravning af Venstre, kun afsløret ved et tilfælde, og intimidering og manipulation af eksperter, organisationsfolk og journalister, såfremt de tillader sig at kritisere S. Socialdemokratiet har fjernet embedsmænd, der ikke er ja-sigere. Har dertil ansat en hær af spindoktorer - ofte forklædt som almindelige embedsmænd. Enhver intern kritik i Socialdemokratiet er gennem en årrække blevet undertrykt med hård hånd. Dissidenter chikaneret - f.eks.lykkedes det at presse Yildiz Akdogan til at trække sig fra politik.

Det partineutrale embedsmandssystem, som er under angreb, har gennem generationer været en hjørnesten i vort politiske system. Det har i vidt omfang vaccineret os mod kammerateri, pamperi og magtmisbrug. I stedet vokser en syg politisk kultur frem.

Med Mette Fredriksens lederskab bevæger vi os væk fra meritokratiet som styreform, hvor positioner er baseret på kvalifikationer og ikke partibog. Dermed bidrager statsministeren til at delegitimere samfundsordenen og i sidste instans til dens forfald.

Tidligere ville »the head of the civil service«, Statsministeriets departementschef, have stået op for den danske forvaltningskultur. Men departementschefen, den hæderkronede og retlinede Christian Kettel, var ikke ja-siger og blev derfor fyret for nogle uger siden og erstattet af en af Mette Frederiksens håndgangne kvinder.

Sig sandheden
»Speaking truth to power« har været et grundlæggende i princip i dansk forvaltningskultur. Det indebærer, at man som ansat skal bestræbe sig på at sige sandheden til overordnede, uanset at den overordnede vil kunne opfatte det som kritik, eventuelt blive fornærmet - og har magtinstrumenter til at straffe en. Dette princip er nu under nedbrydning.

I stedet for altid at være i forsvarsposition burde Socialdemokratiet ikke bare tolerere, men opmuntre en tal-ud-af-posen kultur. Kun hvis der er åbenhed og konkurrence mellem ideer, kan magthaverne opnå dybere indsigt, og de gode ideer kan blomstre.

Uset magtkoncentration
Den aktuelle politisering af centraladministrationen åbner for en uset magtkoncentration. Risikoen er magtmisbrug, som vi allerede har set eksempler på. Ensretningen betyder, at den politiske rådgivning af ministeren bliver svækket, når der ikke er plads til modsigelse, alternative fortællinger og indvendinger. Og ensretningen indebærer, at åbenlyse talenter i centraladministrationen, som f.eks. Sigga Nolsøe, bliver undertrykt - eller slet og ret vælger at holde sig væk fra centraladministrationen.

Socialdemokratiets magtfuldkommenhed er en del af en international tendens. I Trump-administrationen og i Storbritannien, styret af over-spindoktor Martin Rossens kollega Dominic Cummings - mere grelt i lande som Polen og Ungarn.

For os andre er der kun tilbage at håbe, at Mette Frederiksen snarest tager skeen i den anden hånd.