1. juni 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lad butiksansatte holde fri i påsken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad butiksansatte holde fri i påsken
Debat - 30. marts 2020 kl. 13:50
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Covid-19

Af Helle Friis, formand for HK Handel Sjælland

Hverdagens helte. Sådan er medarbejderne i butikkerne blevet omtalt i den seneste tid. Da regeringen for to uger siden lukkede Danmark ned, så vi danskere, der gik i panik og stik imod anbefalingerne væltede ned i butikkerne for at hamstre. Flere dagligvarebutikker meldte om voldsomt stigende omsætning - særligt i krisens første dage.

Mens mange af os andre bliver hjemme for ikke at blive smittet, går medarbejderne i dagligvarebutikkerne trofast på arbejde. I begyndelsen uden handsker, uden håndsprit og uden afskærmning. Det er typisk for ansatte i butikker. Deres varemærke er service - over for både kunder og arbejdsgiver.

Derfor gør det mig vred, at nogle af supermarkedsgiganterne nu lægger pres på erhvervsministeren for at suspendere lukkeloven hen over påsken. De argumenterer med, at handlen stiger forud for helligdage, hvor vi normalt mødes til familiefrokoster med mad og drikke i rigelige mængder.

Derfor vil de suspendere lukkeloven for at sprede handlen ud over flere dage. Angiveligt af sikkerhedsmæssige grunde. For mange kunder i butikkerne øger det smitterisikoen, selvom det ved første øjekast ser meget logisk ud. Men arbejdsgiverne »glemmer« en faktor i regnestykket. Statsministeren sagde det meget klart på seneste pressemøde: »Påske er en tid, som mange familier har stærke traditioner omkring, og hvor jeg tror, det for mange kommer til at føles ekstra hårdt, at man ikke kan mødes og se hinanden«.

Danskerne skal ikke holde store påskefrokoster - de skal holde afstand. Det betyder, at det store indkøbsboom udebliver. Dertil kommer, at mange arbejder hjemmefra lige nu, og derfor kan man handle i løbet af dagen. Vi behøver ikke alle at mødes i butikkerne kl. 16.30, når kontoret er lukket.

Medarbejderne i butikkerne har knoklet under coronakrisen. De har lagt ryg til hamstring og frustrerede kunder. De løser andre og flere opgaver, end de er vant til. De er på overarbejde, både i overført betydning og i bogstaveligste forstand. Og de har også det ekstra pres på hjemmefronten i form af børn, der er hjemme, eller gamle forældre, som de ikke kan tage hånd om.

Vi har drevet rovdrift på butiksmedarbejderne i godt to uger nu, og det stopper ikke foreløbig. Lad dem nu få en tiltrængt pause hen over påskens helligdage.

Lad være med at forsøge at bilde os ind, at forslaget om suspendering af lukkeloven handler om at passe på de ansatte. Det handler ene og alene om profit, og det er usmageligt.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?