15. juni 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvinder kan være trygge ved screeninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvinder kan være trygge ved screeninger
Debat - 20. maj 2021 kl. 12:41

Af Jesper Gyllenborg Lægelig vicedirektør Sjællands Universitets- hospital

Ventetiden på brystkræft-screeninger skal væk. Derfor har Region Sjælland ihærdigt gennem længere tid forsøgt at rekruttere radiografer, som kan stå for mammografiundersøgelserne. Men samlet set er der for tiden i Region Sjælland ca. 30 ubesatte radiografstillinger. Regionen afventer derfor Sundhedsstyrelsens godkendelse af, om vi må iværksætte en seks måneder lang specialuddannelse af sygeplejersker samt social- og sundhedsassistenter på Professionshøjskolen Absalon i Næstved. I første omgang forventes 10 uddannelsespladser.

Det undrer mig, at formanden for Radiograf Rådet her i avisen 18/5 kalder den nye uddannelse »en problematisk løsning«. Med uddannelsen bliver de påtænkte 10 medarbejdere PGMU-certificerede, dvs. at de er fagligt godkendte til at udføre mammografiscreeninger. Der er altså tale om et fuldt fagligt forsvarligt tilbud om mammografiscreening, som de sjællandske kvinder kan være trygge ved.

Samtidig vil det fortsat være specialuddannede læger - radiologer - som skal beskrive de billeder, der bliver taget. Ligesom når radiografer tager billederne. Det ændres der ikke ved med den nye uddannelse.

For personalet med den nye uddannelse på Absalon gælder de samme regler vedrørende kvalitetssikring og løbende kontrol, som gælder for nyansatte radiografer, der ikke tidligere har arbejdet med mammografiscreeninger. Dvs. at de første 800 billeder skal gennemgås for at sikre en høj kvalitet, og derudover vil der ske en løbende kontrol.

Afslutningsvis vil jeg bemærke, at Radiograf Rådets beskrivelse af radiografer som personale, der er veluddannede og professionelle personer, som har fuld indsigt i opgaven, også gør sig gældende for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der har seks måneders supplerende specialuddannelse målrettet screenings-mammografi.

På Sjællands Universitetshospital er vi garanter for, at det personale, der udfører kliniske opgaver, er fuldt ud kvalificerede til at varetage opgaven.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?