14. april 2021
Det er ikke bare musikken, filmen, teaterforestillingen, koncerten eller festivalen. Nej, det er også samværet i pauserne over en øl eller et glas vin - restaurantbesøget før eller efter, skriver Pia Kjærsgaard. Billedet er fra en koncert med Signe Svendsen.                            Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Det er ikke bare musikken, filmen, teaterforestillingen, koncerten eller festivalen. Nej, det er også samværet i pauserne over en øl eller et glas vin - restaurantbesøget før eller efter, skriver Pia Kjærsgaard. Billedet er fra en koncert med Signe Svendsen. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturlivets genåbning vil have en helbredende kraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturlivets genåbning vil have en helbredende kraft
Debat - 03. marts 2021 kl. 06:45

Af Pia Kjærsgaard, MF, (DF) Værdiordfører

Jeg kan næppe være den eneste, der glæder sig til at tage plads i salen til en teaterforestilling eller en koncert. Eller den eneste, der glæder sig til at komme i biografen. Ikke i en sal med flere meters afstand mellem publikum, men i en fyldt sal. At opleve stemningen, den fælles glæde, latter. Kort sagt: Stemningen. Den stemning, som mange af os efterhånden helt har glemt. Det handler ikke alene om en kunstnerisk oplevelse, men om af være del af et fællesskab i oplevelsen.

Som alt andet har kulturlivet været lukket i flere måneder. Og selv mens nogle ting var åbne en overgang, skulle restriktionerne overholdes med blandt andet afstandskrav. Det var ikke det samme som før. Med udsigten til gennemførelsen af vaccinerne skulle det nu være til at se en ende på de mange trængsler. For kunstnerne har det været en svær tid. Musikere, skuespillere og de mange kræfter, der får det hele til at fungere som sceneteknikere, koreografer, lydfolk og andre, har været hjemsendt.

Henvist til Netflix
De lever af publikum, som har været henvist til Netflix og andre streaming-tjenester. Men vi må ikke glemme, at vi som »publikum« - ja, som samfund - er nøjagtigt ligeså afhængige af dem, de mange kulturskabende. Forskere slår i øjeblikket alarm. Der er tre måneders ventetid på at komme i konsultation hos en psykolog.

De er ikke alene bange for smitte, men føler også, at de lever »i et vakuum - en slags tidslomme, som i sig selv kan være angstprovokerende«, ifølge formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen. Jeg tror, at den tidslomme i høj grad har at gøre med, at hele vores sociale liv er gået i stå. Her mener jeg ikke blot muligheden for at se familien og afholde større begivenheder sammen, men også deltagelsen i det kulturelle liv.

Kulturen er en samfundsbevarende del af vores fællesskab. Kulturlivet handler om kollektive oplevelser i et fællesskab med andre mennesker. Det er ikke bare musikken, filmen, teaterforestillingen, koncerten eller festivalen. Nej, det er også samværet i pauserne over en øl eller et glas vin - restaurantbesøget før eller efter. Alle venter nu på, at regeringen fremlægger en samlet plan for genåbningen af samfundet. Jeg håber, at kulturlivet får en høj prioritet. Det handler ikke alene om kunstnernes og de mange kulturskabendes overlevelse, men også om vores fællesskab som mennesker. Vi fortjener at kunne mødes med hinanden andre steder end på Teams og Zoom eller på arbejdspladsen og i supermarkedet. Uden kulturen bliver vi en slags zombier med mundbind - fremmede for hinanden og angste.

Velvære og trivsel
Ja, vi skal respektere pandemien som en farlig modstander. Vi skal begrænse smittefaren mest muligt. Men tiden er også inde til at se mere helhedsorienteret på vores helbredstilstand som folk og som fællesskab. Hensynet til folkesundheden begrænser sig ikke til smittebekæmpelse alene. Det handler også om velvære og trivsel. En genåbning af kulturlivet vil udgøre en vigtig og helbredende kraft i de kommende måneder.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?