24. september 2021
I Nyhavn 17 er der siden 1884 blevet tatoveret benhårde sømænd og letmatroser, og sågar kong Frederik IX er blevet tatoveret her. I vore dage er det Lille Ole alias Majbritt Petersen, der driver Tattoo Ole.

videre.
gallery icon

Se billedserie

I Nyhavn 17 er der siden 1884 blevet tatoveret benhårde sømænd og letmatroser, og sågar kong Frederik IX er blevet tatoveret her. I vore dage er det Lille Ole alias Majbritt Petersen, der driver Tattoo Ole. videre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturhistorien lukkes ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturhistorien lukkes ned
Debat - 19. september 2017 kl. 14:18

Hovedstaden

Af Kim Greiner Kimmerslevvej 24 Borup

Københavns flere hundrede år gamle værtshuse, Hviids Vinstue og Skindbuksen, er truet af lukning. Der skal være tøjbutikker, og det er meget imod værtshusenes ønske. Det samme gælder butikken Tattoo Ole, der ligger i kælderen i Nyhavn 17. Her er et stykke danmarkshistorie og verdenshistorie ved at få dødsstødet. Det er ikke mangel på kunder, men en forlængelse af lejemålet på det lille kælderlokale, der er problemet. Ejeren af Nyhavn 17 vil bruge lokalet til noget så jordnært som en udvidelse af restaurantens køkken, så der kan laves flere pommes frites til turisterne. Derfor har de opsagt lejemålet for den 133-årige tatovørbutik Tattoo-Ole, som er verdens ældste tatovørbutik på samme adresse. Nyhavn, Danmark og verden vil blive fattigere.

Gæster fra hele verden tiltrækkes af det unikke miljø i Nyhavn, og der skal bestemt ikke klippes en hæl og skæres en tå ved at lukke kulturhistorien ned. Der er sikkert flere penge i et større køkken og flere pommes frites, men bygningen og dens historie er mangefold mere værd end ussel mammon.

Benhårde sømænd

Her i dette lillebitte lokale i kælderen på Nyhavn 17 er der siden 1884 blevet tatoveret benhårde sømænd, legendariske Nyhavnspiger og nervøse letmatroser, og sågar den folkekære kong Frederik IX er blevet tatoveret lige netop her.

Det hele startede med en lille tobaksbutik, hvor der blev foretaget tatoveringer ved et bord i hjørnet, men siden 1919 er lokalet udelukkende blevet brugt som tatovørbutik. Butikken er siden gået fra hånd til hånd uden at være lukket på noget tidspunkt. Den ene berømte tatovør efter den anden som Hans Hansen, Peter Severin, Tattoo Holger og den legendariske Tattoo Jack har haft domicil her. Tattoo Jack boede endda i forretningens to bittesmå lokaler med kone og tre børn. I 1947 overtog Tattoo Ole butikken, og dette navn har hængt ved lige siden. Det var netop Tattoo Ole, der tatoverede kong Frederik IX, og som siden kunne smykke sig med titlen »Kongelig Hof-tatovør«.

I vore dage er det Lille Ole alias Majbritt Petersen, der som den første kvindelige indehaver driver Tattoo Ole videre som et et historisk og kulturelt indslag og dermed sætter krydderi på det gamle Nyhavn. Så længe det varer. En retssag var berammet til 14. september, men den er blevet udsat på ubestemt tid, for Slots- og Kulturstyrelsen har netop beset lokalerne, og styrelsens rapport skal indgå i retssagen. Københavns Museum har erklæret butikken for yderst bevaringsværdig, men om det hjælper vides ikke.

En underskriftindsamling er godt i gang, og efterhånden er der over 8000 protestunderskrifter fra hele verden. Om man kan lide tatoveringer eller ej, så er det et stykke kulturhistorie, man er ved at lukke ned. På et eller andet tidspunkt kommer sagen for retten, og lad os så håbe, at dommeren går ind for retfærdighed og ikke mindst for unik kulturhistorie.

Kim Greiner er globetrotter, foredragsholder, guide og journalist.

Stemmer du til kommunalvalget i år?