4. juni 2020
Franskmanden Sylvie Goulard blev afvist som kommissær for det indre marked. På overfladen med begrundelse i, at Goulard for tiden bliver undersøgt for misbrug af EU-midler, men sandheden er nok snarere, at der skulle opnås en form for bizar politisk balance drevet af hævn og politisk vinding, skriver Morten Helveg Petersen.                               Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Franskmanden Sylvie Goulard blev afvist som kommissær for det indre marked. På overfladen med begrundelse i, at Goulard for tiden bliver undersøgt for misbrug af EU-midler, men sandheden er nok snarere, at der skulle opnås en form for bizar politisk balance drevet af hævn og politisk vinding, skriver Morten Helveg Petersen. Foto: Scanpix
Foto: Aske Muff/Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpi
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommissærcirkus risikerer at bremse klimakampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommissærcirkus risikerer at bremse klimakampen
Debat - 15. oktober 2019 kl. 13:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Morten Helveg Petersen, MEP (R)

Klimaforandringerne venter ikke. Måned efter måned er vi vidne til dystre FN-rapporter, der tegner fremtidsscenarier med oversvømmelser, hedebølger og store strømme af flygtninge, der må søge væk, fordi de ikke længere kan dyrke jorden i de tørre områder.

Samtlige rapporter peger på, at uret tikker nådesløst. Vi skal simpelthen reagere nu, hvis vi skal udvikle og implementere de løsninger, der i bedste fald kan bremse klimaforandringerne, og en af de vigtigste spillere på verdensplan er EU. De europæiske lande kan og skal gå forrest, når der skal udvikles nye teknologier, omlægges energisektorer og laves politiske aftaler. På den måde vil vi ikke kun gøre nytte for klimaet, men også opnå know-how, som resten af verden vil tørste efter.

Drevet af hævn og politisk vinding

Derfor er det dybt frustrerende, at godkendelsen af EU's nye kommission nu ser ud til at blive forsinket som følge af et politisk magtspil i Europa-Parlamentet. Systemet med at vi folkevalgte skal godkende hver enkelt kommissær er bestemt af det gode. De 27 magtfulde kommissærer er politisk udpegede, og det er en smuk tanke, at de skal stå skoleret for folkets repræsentanter. Men problemet opstår, når der går politisk fnidder i godkendelserne, og det er præcis, hvad der er sket nu.

De tre store grupper i parlamentet, den konservative, den socialdemokratiske og den liberale, hvor Radikale Venstre er med, har nu hver fået afvist én kommissærkandidat. I denne uge blev den liberale, franske kandidat, Sylvie Goulard, afvist som kommissær for det indre marked med kun 29 stemmer for og 82 imod. På overfladen med begrundelse i, at Goulard for tiden bliver undersøgt for misbrug af EU-midler, men sandheden er nok snarere, at der skulle opnås en form for bizar politisk balance drevet af hævn og politisk vinding.

»Hvis vi får væltet én, skal I også have væltet en«, synes logikken at være. Disse tre partier burde være de pro-europæiske drivkræfter i parlamentet, så det er tragikomisk, at de nu er skyld i denne - midlertidige - punktering af det europæiske samarbejde.

Goulards afvisning er en ydmygende affære for både den nye kommissionsformand von der Leyen og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der begge vidste sig sikre på, at deres kandidat ville gå glat igennem. Det kan være første tegn på, at der næres en mistillid til von der Leyen i et parlament, der er mere splittet end nogensinde.

En stærk grøn dagsorden i EU
Ursula von der Leyen har lagt fra land med store grønne ambitioner, og heldigvis for det. Den grønne omstilling skal simpelthen have topprioritet, og derfor vil hun gøre Europa til verdens første klimaneutrale kontinent. Hun har boostet den tidligere kommissions delmål for 2030 om 40 procent reduktion af CO2-udledningen, så tallet nu hedder minimum 50 procent, og til februar var det meningen, at klimakommissær, Frans Timmermans, skulle have fremlagt sin stort anlagte »New Green Deal«-pakke, der ret beset er EU's første klimalov. Som næstformand i parlamentets energi- og industriudvalg, ITRE, er det noget, jeg forventer enormt meget af, for det bliver en tid med ufattelige omlægninger af energimarkedet i Europa.

Den samlede kommissionen skulle være godkendt på parlamentets plenarforsamling i Strasbourg 23. oktober, men med afvisningen af Sylvie Goulard er kommissionen sendt i brædderne, og den kommer næppe på benene til første arbejdsdag, der skulle have været 1. november. Dermed går der endnu en måned, før kommissionen kan gå i gang med sit vigtige arbejde, og klimakommissær Frans Timmermans må stå i stampe i stedet for at stå på speederen.

Verdens storbyer viser vejen
Men mens EU slås med sig selv, er det godt at se, hvordan verdens byer begynder at samarbejde om klimakampen. 14 byer bekendtgjorde 10. oktober, at de vil sætte ind over for indbyggernes madvaner i et forsøg på at skære hele 60 procent af CO2-udledningen i fødevaresektoren. Indbyggerne i bl.a. København, London og Barcelona skal spise mere klimavenligt ved f.eks. at købe lokalt og undgå madspild.

Alligevel kommer vi ikke udenom, at statslige forpligtelser er altafgørende, og EU skal stille sig forrest i klimakampen. Lad det derfor være en enlig svale, at politiske studehandler skal forsinke verdens vigtigste dagsorden. Jeg vil i hvert fald kæmpe for, at kommissionen ikke bliver yderligere forsinket, og samtidig vil jeg arbejde for, at systemet med at udpege kommissærerne bliver mere gennemsigtigt og mindre præget af fnidder. Klimaforandringerne venter ikke på, at vi bliver færdige med politiske studehandler.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?