5. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimalov uden delmål - nej tak!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimalov uden delmål - nej tak!
Debat - 02. december 2019 kl. 15:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Politik
Af Sten Melson
Esbern Snares Vej 12

Rungsted Kyst

Forhandlingerne om klimaloven nærmer sig afslutningen. Det ser - Gud hjælpe os - ud til, at det bliver en klimalov uden delmål. Herved giver vi afkald på én af de vigtigste drivkræfter i den grønne omstilling, og vi mister en afgørende forpligtelse til at justere tempoet i den grønne omstilling, hvis indsatsen ikke er tilstrækkelig.

Ingen erhvervsleder kunne drømme om at igangsætte et milliardprojekt, hvor den første reelle milepæl er efter 10 år. 10 år! Hvis han/hun havde prøvet, var han/hun blevet fyret på gråt papir omgående. Fordi det simpelthen er hul i hovedet. Enhver projektleder véd det.

Og her snakker vi endda om et projekt, der er estimeret til svimlende 300-450 milliarder over de næste 30 år. Ja, det er vanskeligere med delmål undervejs, men at skubbe regnskabets time 10 år er at spille hasard med vores allesammens fremtid. Lav vejledende mål i 2020-24, et bindende mål i 2025 og nye vejledende mål i 2026-29. Det vil gøre tempoet i den grønne omstilling forudsigeligt og give erhvervslivet en vis sikkerhed for, at der vil være et marked for grønne løsninger.

Der er stadig tid til at få det lavet om. Blå blok presser på for at udvande klimaloven. Kære regering: Det pres må I ikke give efter for. I forlængelse af sidste uges FN-rapport har en række danske forskere advaret om, at vi måske allerede er forbi nogle »tipping points«, hvor Grønlands indlandsis er væk om 30 år, og vandstanden i havene er steget 10 m. Så vi vælger måske mellem, om det skal blive slemt eller værre end slemt. Det er super kritisk.

Jo før, jo billigere
Vi er nødt til at gøre alt, hvad der er muligt, uanset hvad det koster - og jo før vi handler, jo billigere bliver det. Så brug kræfterne på at lave en klimalov, der giver os sikkerhed for fremdrift i den grønne omstilling og holder ambitionen om Danmark som et grønt foregangsland i live.

I er selvfølgelig nødt til at samle et politisk flertal for de love, I vil gennemføre, men tror I, at I har befolkningen med jer i en udvandet tilgang til klimaproblemet? Politik er det muliges kunst, men det handler også om mod.

Vis os, at I har viljen og modet, og at I ikke bare er det mindst ringe bud på en slatten regering i dette priviligerede land! Hvis det er umuligt at samle et flertal for en ordentlig klimalov, så tag et valg på det. Så får I se, om befolkningen tager klimasagen alvorligt eller ej.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?