14. juli 2020
Wahlenberg-gletsjeren på den norske øgruppe Svalbard. Afsmeltningen i både Arktis og Antarktis accelererer, og forskere advarer nu om, at vi ikke længere kan undgå de "tipping points" - vendepunkter - hvor klimaet vil løbe løbsk. Mandag den 2. december indleder FN og flere end 20.000 deltagere klimakonferencen COP25 i Madrid. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Wahlenberg-gletsjeren på den norske øgruppe Svalbard. Afsmeltningen i både Arktis og Antarktis accelererer, og forskere advarer nu om, at vi ikke længere kan undgå de "tipping points" - vendepunkter - hvor klimaet vil løbe løbsk. Mandag den 2. december indleder FN og flere end 20.000 deltagere klimakonferencen COP25 i Madrid. (Arkivfoto)
Foto: Jesper Ravn/Hannah Mckay/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimakampen giver store muligheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimakampen giver store muligheder
Debat - 12. december 2019 kl. 13:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

Sent fredag aften kom en flok glade og sikkert også trætte forhandlere ud for at præsentere en ny klimalov. Det er ikke for lidt at kalde det for en historisk begivenhed. Hvis vi skal løfte de høje klimaambitioner, så kræver det sammenhold og enighed. Både nationalt og globalt. Nationalt kan vi konstatere, at ikke færre end 167 ud af Folketingets 189 mandater står bag den nye lov.

Det er en klimalov, der betyder, at det er aftalt, at klimamålene skal nås uden at flytte produktion og virksomheder ud af Danmark og på bekostning af danske arbejdspladser samlet set.

Aftalen giver naturligvis grobund for stor optimisme på den danske klimaindsats vegne. Tænk sig: Befolkningen, politikerne, erhvervslivet og mange flere bakker klart op om den grønne dagsorden. Det lyder næsten som et juleeventyr her i december!

Det er dog nok at tage munden en anelse for fuld. For sandheden er, at det er de overordnede rammer, som er på plads nu. Der forestår virkelig meget arbejde, før vi når vores mål.

I Dansk Erhverv er vi dybt engagerede i klimapartnerskaberne. Det er de partnerskaber, som statsministeren præsenterede på et møde på Marienborg midt i november. 13 i alt, som hver især repræsenterer forskellige grene af dansk erhvervsliv. Der er for eksempel partnerskaber for handel, landtransport og logistik, service, it- og rådgivning, Life Science, biotek og så videre.

Arbejder på højtryk
Klimapartnerskaberne arbejde lige nu på højtryk for at komme med forslag til, hvordan vi i fællesskab kan bidrage med at løse klimaudfordringerne. Det er godt, vigtigt og rigtigt, at regeringen på denne måde tager erhvervslivet med ombord - og hele tiden med jobskabelse og velstand for øje. For vejen til grøn omstilling går ikke gennem nye skatter og afgifter, men gennem innovation og udvikling.

Hvis vi skruer på skatte- og byrdeskruen for danske virksomheder, så er der en risiko for, at vi måske nok reducerer CO2-udledningen, men at det sker, fordi virksomheder og produktion flytter til udlandet. Vi mister altså vækst og velstand, bliver fattigere, mens CO2-udledningen bare sker i et andet land og i det globale klimaregnskab vil det - på en god dag - ende i et rundt nul.

Nye løsninger hele vejen rundt
Nej, vi skal finde på nye løsninger hele vejen rundt. Og det skal meget gerne være løsninger, som er skalerbare. Det vil sige, at de giver mening for andre lande og deres virksomheder at bruge. Se dét er noget, der virkelig vil batte positivt i den globale klimakamp.

Nu er jeg jo repræsentant for erhvervslivet, så jeg tør godt sige højt, at det ikke gør noget, hvis vi også tjener lidt penge på det her. Hvis danske virksomheder opfinder smarte tilgange og produkter, som de i kæmpelande som USA, Kina og Indien kan se potentialet i, så kan vi jo eksportere disse løsninger. Det tror jeg faktisk i al ubeskedenhed, at vi vil være rigtig gode til i Danmark. Kigger vi fremad, så er det over en meget bred kam, at der skal findes nye løsninger, som er mindre energikrævende og mere bæredygtige. Der er altså et meget stort potentiale.

Det var så de store ord. Men hvad kræver det nu og her, for at vi kommer videre? Som sagt en hulens masse arbejde og knofedt. Det her bliver ikke nemt, men man siger jo også, at det er de svære ting, som giver den største værdi. Det er i dén grad rigtigt her.

I starten af 2020 skal klimapartnerskaberne aflevere deres anbefalinger til regeringen. Derfor har de mange involverede erhvervsfolk i partnerskaberne travlt med det vigtige arbejde. Det er første skridt - efterfølgende består arbejdet og udfordringen i at gå sammen med det politiske niveau og myndighederne om at få anbefalingerne ført ud i livet.

Allerede i dag arbejder danske virksomheder hver eneste dag med den grønne dagsorden. Med at gøre deres produkter og ydelser mere bæredygtige. Det er et stort og vigtigt arbejde, hvis betydning ikke kan undervurderes. Og her er det vigtigt for mig at pointere, at det sådan set ikke er noget nyt.

Dansk erhvervsliv har over lang tid lagt fundamentet til at være fremme den grønne dagsorden, hvilket på mange felter er en konkurrencefordel. Jeg er heller ikke i tvivl om, at virksomhedernes klimaarbejde blive accelereret i de kommende måneder og år.

Slutteligt er det vigtigt at understrege, at arbejdet med den grønne dagsorden er og bliver et fælles projekt. Uden et nært samarbejde mellem det private og det offentlige når vi ikke i mål. Stærk uddannelse og grøn forskning er en forudsætning for det hele.

Opgaver for milliarder
Det er også vigtigt, at det offentlige tænker bæredygtighed og klima ind, når det offentlige sætter opgaver i udbud. Der er jo opgaver for milliarder i det offentlige, og her vil flere udbud - og flere med fokus på grønne opgaveløsninger - være en stærk motor for innovation. Det offentlige har store muskler, som i samarbejdet med private aktører kan bruges som motor for en klimavenlig udvikling.

Hvem ved? Måske er det netop i dét samarbejde, at nogle af de næste helt store, danske eksportsucceser kommer til at opstå? Det er klart et potentiale, som vi skal forfølge - for vi skal have dansk vækst og grøn omstilling til at gå hånd i hånd.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?