4. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kære unge - søg uddannelse, søg bredt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kære unge - søg uddannelse, søg bredt
Debat - 02. juli 2020 kl. 06:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Uddannelse

Af uddannelses-
og forskningsminister

Ane Halsboe-Jørgensen (S)

I de her uger sætter studenterhuerne kulør på hele Danmark. Huerne er ikke længere bare hvide og røde. De har alle regnbuens farver og viser, at I er forskellige - derinde bag huen - med hver jeres drømme og håb.

I år står vi i en særlig situation. Corona har lagt en dæmper på jeres mulighed for at arbejde eller rejse i sabbatåret. Det kan gøre det attraktivt for flere af jer at søge ind på en videregående uddannelse, når der er frist 5. juli.

Uddannelse er en god investering, både for den enkelte og for samfundet. Og jeres drømme og håb er vigtige for mig og regeringen, ja for hele Danmark. Derfor har vi sat gang i en mangearmet indsats, der skal gøre plads til flere af jer på de videregående uddannelser i år.

5000 ekstra studiepladser
I regeringen har vi taget ansvar. Vi har - sammen med Folketingets partier - fundet penge til at oprette 5000 nye studiepladser. De nye studiepladser vil blive oprettet på uddannelser, hvor der er behov for jeres arbejdskraft, når I er færdige. Det vil blandt andet sige inden for områder som teknologi og it samt uddannelser, som kan understøtte den grønne omstilling og realiseringen af 70-procentsmålsætningen. Samtidig har vi en ambition om at øge optaget på vigtige velfærdsuddannelser, som f.eks. sygeplejestudiet. Hele landet skal have glæde af jeres kloge hoveder. Derfor har vi valgt at sprede de nye uddannelsespladser ud over hele Danmark.

Vores andet initiativ handler om solid vejledningsindsats. Vi har givet penge til, at der sidder ekstra vejledere klar ved telefonen hos Studievalg Danmark, så du kan få den bedste rådgivning, før du sender din ansøgning afsted. Og skulle du i første omgang ikke komme ind på nogle af de uddannelser, du har søgt, vil du i år blive kontaktet direkte af en studievejleder, som kan hjælpe dig med at finde en anden uddannelse, der måske minder om den, du har søgt, og hvor der er ledige pladser. Vi håber, du vil benytte det tilbud, hvis det bliver relevant for dig.

Søg bredt
Regeringen har et ansvar, det har uddannelsesinstitutionerne også. Derfor har jeg kontaktet hver enkelt af landets mere end 30 videregående uddannelsesinstitutioner og opfordret dem til at øge antallet af pladser på de uddannelser, hvor der tegner til at være gode beskæftigelsesmuligheder. Det forventer jeg, at de gør.

Men I unge har også et ansvar, når I sætter kryds ud for jeres uddannelsesprioriteter.

Eller nærmere: Flere krydser. For jeg vil opfordre jer til virkelig at granske, hvad det er for nogle ting, der interesserer jer og søge bredt. Måske bredere, end I først havde tænkt. Spred jeres ansøgninger ud - både geografisk og fagligt. På den måde øger I jeres muligheder for at komme ind på en uddannelse på et tidspunkt, hvor mange forventes at søge ind.

Uanset om du er god til matematik, design, sprog eller noget helt fjerde, findes der en hel palette af uddannelser, der passer til netop dig. Og der er gode uddannelser og studiemiljøer mange steder i landet. Ikke kun i de store byer.

I gennemsnit søger ansøgerne ind på under tre uddannelser. Men I har faktisk hele otte muligheder! Brug dem. Der er masser af spændende uddannelser i hele landet, som har tilgængelige pladser. Sidste år var der ledige pladser på næsten 400 ud af i alt 900 uddannelsestilbud i Danmark, og mere end 10.000 ledige pladser i alt. Der er med andre ord også plads til dig.

Og husk: Vi har afskaffet uddannelsesloftet. Så vælger du forkert eller får lyst til at bygge ovenpå med en anden uddannelse, så er det nu igen en mulighed. En uddannelse er ikke en one-way-ticket. Den er en livslang rejse, der kan føre dig alle mulige steder hen. Også steder, du måske ikke havde forventet.

Jeg ved godt, at det kan være en jungle at finde rundt i de mange uddannelsesmuligheder. Men der er hjælp at hente hos både Studievalg Danmark og eVejledning. Det kan også være en god ide at gå ind på uddannelseszoom.dk, hvor du kan sammenligne forskellige uddannelser og blive klogere på de jobmuligheder, der venter.

Glæd dig
Hvis du er en af de mange unge, der søger ind på en videregående uddannelse i år, så glæd dig. Du går en fantastisk tid i møde med læring, fordybelse og fællesskab.

Og hvad enten du lige har fået huen, eller har haft et sabbatår eller flere, så husk at holde mulighederne åbne, når du søger.

Tænk utraditionelt. Søg i hele landet. Søg bredt.

Held og lykke med dit uddannelsesvalg.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?