18. januar 2021
Bjarne Hastrup slår et slag for flere penge og mere personale til ældreplejen.	                                                                                                  Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Bjarne Hastrup slår et slag for flere penge og mere personale til ældreplejen. Foto: Per Christensen
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kære regering/Folketinget: Nu er det Elses og Niels' tur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kære regering/Folketinget: Nu er det Elses og Niels' tur
Debat - 03. december 2020 kl. 09:19

Af Bjarne Hastrup Direktør i Ældre Sagen

Vi har billederne på nethinden. Alle i Danmark kan huske det. Else på Kongsgården, der hejses op i en løftekran i over syv minutter, mens hun bønfalder: »Det gør ondt«, og Niels på et plejehjem i Randers, fuldstændig ignoreret og overladt til sig selv af personalet.

Tableau!
Sådan så vi det, og det gik gennem marv og ben. Jeg så udsendelsen sammen med min familie, sådan som mange andre gjorde det. Vi var nærmest lamslåede.

Men hurtigt derefter gik vi i Ældre Sagen til handling og stillede en række forslag, der skal rydde op i ældreplejen og skabe forbedringer og udvikling.

For over et år siden foreslog Ældre Sagen et topmøde om ældreplejen på baggrund af det stigende antal ældre over 80 år i de kommende 10 år. En voldsom vækst i en aldersgruppe, der får brug for pleje, omsorg og behandling.

Og især efter TV2's udsendelse om Else og Niels kom der skred i sagerne. Sundheds- og Ældreministeriet inviterede Ældre Sagen, KL og FOA til et topmøde sidst i september.

Det var i sidste øjeblik, for topmødedeltagerne kunne berette om en generelt nødlidende plejesektor i Danmark. Ældre Sagen kunne bekræfte dette gennem 166 hændelser, der var blevet indberettet til os i løbet af sommeren.

Tilværelse med god livskvalitet

Jeg deltog fra morgen til aften i mange møder og medier for at få skabt grundlag for den kulturrevolution, der skal til for at vores mest sårbare ældre mennesker kan få en tilværelse med god livskvalitet.

Eksperterne giver os den rigtige diagnose: Når man sparer i ældreplejen ind til benet og skærer i benet, er der ikke mange ressourcer tilbage på de plejehjem, der skal tage sig af sårbare mennesker.

Det betyder stress og overfladiskhed. Manglende koncentration om det enkelte menneske. Det fører til den forråelse, der fører til situationer som dem med Else og Niels. Og forråelsen begynder helt oppe i kommunens kontorer, hvor sparekniven bare bliver slebet fra år til år - uden at man registrerer de menneskelige konsekvenser og den omfattende økonomiske brutalitet.

Hertil kommer, at mange plejehjemsledere er svinebundet til deres kontor, optaget af at udfylde stakkevis af formularer i »New Public Managements« tjeneste, formularer, ingen læser og heller ikke anvender. Der er åbenbart så få ledere, at der er alt for mange medarbejdere per leder. Ledelsesopgaven sejler i en sådan grad, at der flere steder opstår usunde subkulturer, hvor uhyrligheder kan finde sted - som på Elses og Niels' plejehjem.

Markante forbedringer
Derfor har Ældre Sagen formuleret markante forslag til forbedringer, der skal finansieres af næste års finanslov. Samlet set er det vores vurdering, at der her og nu skal afsættes 2,5 milliarder kroner for at løfte ældreplejen ud af moradset og op i et niveau, vi kan være bekendt over for vores svageste ældre borgere.

Vi kan lige så godt begynde med toppen: Ledelserne i plejen. Der er for få ledere, ofte med mere end 50-100 medarbejdere. Det fremmer ikke ligefrem en effektiv ledelse, men det fremmer derimod uhensigtsmæssige subkulturer. Det bør der rettes op på. Samtidig må der afsættes en pulje på 250 millioner kroner til at opbygge mindre teams i ældreplejen, der kan hjælpe med til at styrke tætte relationer mellem personale og beboere/hjemmehjælpsmodtagere.

Der mangler personale i ældreplejen, og det presser medarbejderne ud i desperate situationer. Her foreslår Ældre Sagen, at der satses stærkt med en ny årlig bevillig på 1,3 milliard kroner, hvor de 850 millioner kroner skal gå til at ansætte 2000 nye hygiejne- og omsorgsmedarbejdere. Det svarer i virkeligheden til en medarbejder mere per 20 beboere.

Det var det gode, vi lærte af coronakrisen, at vi skal holde hygiejnen højt - også for at holde andre infektionssygdomme fra døren. Det vil gavne de svækkede ældre, men også personalet, der ikke smittes og får færre sygedage. Når sygefraværet falder, øges personalekapaciteten i plejen. Samtidig sparer vi indlæggelser på hospitalerne. Alt i alt en gunstig samfundsinvestering, samtidig med at de flere omsorgsmedarbejdere kan tilbyde mere nærvær og flere aktiviteter. Og finansieringen: Tænk på, at vi jo allerede i dag har udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse, den sparer vi og investerer i plejen.

Social omsorg ind i loven
Ældre Sagens plan indeholder også rekruttering af andre sundhedsfaglige kompetencer på plejehjem. Lad os få social omsorg ind i lov om social service, styrke tilsynet med ældreplejen og inddrage de pårørende i plejen.

Billedet af Else og Niels står lysende klart på vores nethinder. Vi har alle et ansvar for, at der gives en værdig pleje af hensyn til de mest sårbare i samfundet. Politikerne på Christiansborg og i kommunerne har støttet erhvervsliv og befolkning med milliarder af kroner. Nu kommer turen til ældreplejen.

Nu er det Elses og Niels' tur.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?