25. november 2020
Det nordiske ambassadekompleks i Berlin er fortsat et populært besøgsmål blandt tyske, nordiske og internationale gæster. I hele november holder det nordiske kulturhus Felleshuset dog corona-lukket på linje med øvrige kulturinstitutioner i Berlin. Foto: Ambassaden
gallery icon

Se billedserie

Det nordiske ambassadekompleks i Berlin er fortsat et populært besøgsmål blandt tyske, nordiske og internationale gæster. I hele november holder det nordiske kulturhus Felleshuset dog corona-lukket på linje med øvrige kulturinstitutioner i Berlin. Foto: Ambassaden
Foto: Kasper Jensen / www.kasperjensen.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Julemarkeder i Tyskland hænger i en tynd tråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Julemarkeder i Tyskland hænger i en tynd tråd
Debat - 09. november 2020 kl. 16:56

Af Susanne Hyldelund, Danmarks ambassadør i Tyskland

Med kun nogle få dage til at forberede mit nye job som Danmarks ambassadør i Tyskland ankom jeg til Berlin d. 1. september med tre kufferter og sommerfugle i maven. Ikke siden engang i 1990'erne har jeg boet alene i længere tid, men med så kort tid til første arbejdsdag var der ikke mulighed for at tage min familie med i starten.

Da jeg landede i den tyske hovedstad, var smittetallet i Tyskland langt fra alarmerende. Med godt og vel 1000 nye smittede i døgnet var der styr på det. Jeg var ivrig efter at komme i gang med at lære både nye kolleger at kende og med at opbygge noget af det vigtigste for en ambassadør: Et godt netværk. Og jeg nåede liiiige at mærke, hvor meget det nye job har at byde på. Et par korte ture til Flensborg, Hamborg, Düsseldorf og Dortmund og rundt i diverse ministerier her i Berlin viste tydeligt, at det politiske, kommercielle og kulturelle hænger sammen, at Danmark har et fantastisk godt navn i Tyskland, og at vores dansk-tyske kulturvenskabsår og genforeningen i 1920 var supergode samtaleemner.

Jeg glædede mig til at give den fuld gas med »ja-tak« til invitationer. Fordi jeg jo netop har en del aftener, hvor jeg sidder selv, kunne jeg fint forestille mig en masse arrangementer med nem og hurtig aftensmad. Nu er jeg dog »sulten« efter arrangementer, men må i første omgang stille sulten med enten frysepizzaer eller tomatsuppe på dåse.

Smittetal steg kraftigt
For i Tyskland er smittetallet steget dramatisk og har nærmet sig 20.000 nye tilfælde i døgnet. Smitteopsporing er opgivet visse steder, og regeringen har fra 2. november indført en hård opbremsning for at begrænse antallet af daglige og sociale kontakter. Det betyder lukkede restauranter, caféer og barer, mere hjemmearbejde og maks. 10 personer i privaten. Biografer, teatre og museer er lukkede. Det er sportsanlæg og fitnesscentre også. Alt dette gælder hele november. Det er prisen for heldigvis at holde børnehaver og skoler åbne. Pligten til at bære mundbind er meget udbredt, men de fleste har vænnet sig til det.

Det har været en prioritet at holde de tyske virksomheders produktion kørende. Tyskland er som Danmark også helt afhængig af eksport, og for regeringen her er det også vigtigt, at erhvervslivet selv under svære betingelser kan blive ved med at producere. Og det ser nu ud til, at der er nogle positive tegn for tysk økonomi, som i tredje kvartal er vokset med 8,2 procent i forhold til sidste kvartal - selvom der ventes en overordnet tilbagegang i BNP på 5,5 procent i 2020.

De åbne grænser
Tyskland holder fast i åbne grænser til EU- og Schengenlande - også til Danmark - men har generelt strammet reglerne for karantæne og test ved indrejse til Tyskland. At hitte rundt i de tyske regler er bare ikke så let, fordi de 16 delstater ofte laver særregler og også tit på forskellige tidspunkter. Tyskerne bliver ikke alene frarådet at rejse ud af landet. I november er det slet ikke tilladt at være turist i eget land.

Alle sukker over at skulle gennem endnu en nedlukning, og det ser mere og mere usandsynligt ud, at de populære julemarkeder åbner til december. Men heldigvis bakker de fleste op om regeringens tiltag i håb om, at alle kan holde rigtig jul. Jeg håber også, men må nok indse, at det først er næste år, at julen bliver fejret under helt normale forhold med familien her i Berlin.

De første kronikker fra nogle af Danmarks ambassadører blev bragt 5/11 og 6/11.

Serien fortsætter i næste uge.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?