17. januar 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jul i en anderledes og udfordrende tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jul i en anderledes og udfordrende tid
Debat - 21. december 2020 kl. 12:42

Jul 2020

Af Per H. Sparre, Tulipanmarken 4, Espergærde

Så står vi igen over for julen, som vi normalt forbinder med mange gode traditioner, herunder julefrokoster, hygge, koncerter, nærvær med familie og venner og fællesaktiviteter i nærområdet.

Alt er imidlertid helt anderledes i år, hvor vi har oplevet, hvordan en alvorlig og uforudsigelig virus på så mange områder har ændret vores dagligdag.

Fællesskabet, nærheden og friheden til at bevæge sig blev begrænset, og hele tiden må man følge med i de seneste opdateringer omkring Covid-19-udviklingen for at få klarhed over, hvordan man skal indordne sig efter gældende lovgivning og anbefalinger.

Hvem havde for et år siden forestillet sig, at håndsprit, hjælpepakker, hjemmearbejde, mundbind, mink, forsamlingsforbud, superspreder, selvisolation og coronavirus skulle være ord, som fik så central betydning i vores tilværelse.

Fodslag og samfundssind
Statsministerien udtalte i begyndelsen af året: »Vi står på ubetrådt grund, og nu må vi stå sammen ved at holde afstand«. Og generelt har vi herhjemme oplevet fælles fodslag og vist samfundssind ud fra de aktuelle forhold.

Det har dog på mange områder været et udfordrende år, hvor vi så let kan blive magtesløse og have svært ved at finde kontruktive løsninger til fælles gavn for alle.

Vi har også fra politisk side set, hvordan der i begyndelsen af året var stor enighed mellem partierne på Christiansborg - men med håndteringen af minksagen er der nu et mere køligt politisk klima, hvor mistilliden har bredt sig.

Der kan så hurtigt graves dybe kløfter mellem mennesker, og befolkningsgrupper kan også let glide fra hinanden. Had, krig, terror, magtmisbrug, tyranni, sult og ødelæggelse fylder desværre også alt for meget.

Midt i alt dette kommer julen så til os med et befriende og glædeligt budskab, der ønsker at samle og forene hele menneskeheden.

For 2000 år siden lød disse skønne ord til en flok hyrder udenfor på Betlehem marker: »Frygt ikke ! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket. I dag er der født jer en frelser i Davids by, han er Kristus«. Dette blev begyndelsen til verdenshistoriens største begivenheder.

Lys midt i mørket
Barnet fra Betlehem blev født udenfor i en stald blandt dyr, da der ikke var plads andre steder - men netop gennem Jesus Kristus blev der her tændt et lys midt i mørket. Der er meget, der har ændret sig siden da, men julens glade budskab er stadig det samme og rækkes ud til hver eneste menneske uanset baggrund, status eller opvækst.

Vi lever samtidig i en tid, hvor mange destruktive ideologier og alternative livsopfattelser med tvivlsomme bevæggrunde også møder os. Alt er imidlertid ikke lige godt eller lige meget. Demokrati, fællesskab og frihed er ikke en selvfølgelighed, men noget vi alle må værne om og skønne på.

Måtte vi altid have plads og tid til julens vigtige budskab og gennem dette bygge et samfund og en tilværelse, som hviler på et godt og solidt fundament.

Selvom julen i år bliver noget anderledes, og vi måske ikke kan gå hånd i hånd om juletræet med alle vore kære og synge de dejlige julesange, så skete underet julenat, hvor himmel og jord igen blev knyttet sammen. Her bliver vi samtidig mindet om at kærligheden, friheden og fællesskabet altid vil være stærkest, da det kan opbygge og forene.

I det lys må vi gå fremtiden i møde med både fortrøstning og håb - og trods alle begrænsninger og restrikGlædelig jul.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?