1. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeg savner nogle ensartede regler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg savner nogle ensartede regler
Debat - 09. september 2020 kl. 22:17

Affaldssortering
Af Inge Seidelin Kærstrædet 28, Vejleby

Skibby

Kære Vestforbrænding

Det er fjerde gang, jeg forsøger at få en reaktion fra jer. To gange har jeg skrevet til jeres officielle mailadresse og en gang via kontaktformularen på jeres hjemmeside, men intet hører jeg fra jer. Derfor prøver jeg nu dette åbne brev.

Jeg vil meget gerne sortere mit affald korrekt, men sorteringen rejser en del spørgsmål. På Skibby Genbrugsplads, som jeg hører til, får jeg nogle beskeder, som jeg ikke altid kan få til at passe med, hvad der står på jeres hjemmeside. Bl.a. har pladsen i Skibby en stor container for hård plast og en mindre til plastfolie m.m. Denne sortering fremgår ikke af jeres hjemmeside.

Al plast skal angiveligt være klinisk ren (vasket?). Ved selv den mindste smule indholdsrester skal det i rest- affald. Den omhyggeligt tømte tandpasta- eller cremetube eller den skyllede remouladebøtte, hvor der måske alligevel sidder en rest i kanten. Det duer ikke - eller? Og fy-fy-skamme, hvis jeg smider tomme pålægsposer eller plastposerne fra min økomælk i containeren til plastfolie, også selvom det er blød plast, som er ren (skyllet men ikke vasket).

Hvad gælder?
Og hvornår er plast hård? Skal den være »hård-hård« (sprød og kan knække), må den være halvhård (knækker ikke men kan evt. deformeres eller trykkes sammen), eller må den være »blød-stiv« (kan evt. vrides men smutter tilbage i facon)? På de små affaldsstationer rundt om i kommunen må al plast lægges i samme container, så hvad gælder?

Samtidigt er der mange ting - særligt plastemballage - der ikke er beskrevet på hjemmesiden, og så vælger jeg oftest at smide det i husholdningsaffaldet, men er det o.k.?

Hvad med
n plastiknet fra f.eks. fuglefoderkugler, frugt, løg og citrusfrugter?

n plastikæggebakker?
n plastposer fra bag-in-box (vin), både dem i klart plastik og de foliebeklædte? Jeg plejer at klippe hældetuden af (til hård plast) og smide posen i skraldespanden, men er det hele i virkeligheden restaffald?

n pillebeholdere af plast vil I åbenbart ikke have? Tilsvarende typer plastmateriale skal (angiveligt) lægges til hård plast, men hvad er forskellen?

Specificeret guide
Der er så mange forskellige typer plastik i vores dagligdag, så jeg vil opfordre jer til at lave en mere specificeret guide, så alle vi, der gerne vil, kan gøre det korrekt, og så materialerne fra vores affald kan genanvendes i videst muligt omfang.

Jeg savner ensartede, landsdækkende sorteringsregler, som efter svensk forbillede kan fremgå direkte af emballagen, men det er jo nok en sag for politikerne.

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?