19. oktober 2019
389
gallery icon

Se billedserie

389
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeg ønsker et Europa uden kaos - hvilken vej vælger du?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg ønsker et Europa uden kaos - hvilken vej vælger du?
Debat - 09. maj 2019 kl. 15:04
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Jannie Valentin Dexter Jakobsen, kandidat til Europa-Parlamentet (R)

I dag er det årsdagen for den historiske Schumanerklæring, som blev præsenteret i Paris i 1950 af den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman. I år er den endnu vigtigere at fejre, da det er året, hvor vi skal til stemmeurnerne til Europa-Parlaments-valget. Faktisk er det kun få uger væk.

For mig som kandidat er det vigtigere end nogensinde før at tydeliggøre, hvor vigtigt det europæiske fællesskab egentlig er. Jeg siger ikke, at det er perfekt, men hvis man ikke havde taget tilløb til samarbejdet efter Anden Verdenskrig, ville verden have set en del anderledes ud. For i disse år står vi midt i kæmpestore grænseoverskridende udfordringer. Hvordan løser vi dem? Her er mine bud.

Vi kan ikke løse hovedparten af de klima- og miljøpolitiske problemstillinger, vi står over for i dag, uden at tilgå det på et EU-niveau, hvor vi landene imellem skal give inspiration og værktøjer til en grønnere fremtid.

Opgør med støtte
Der er bl.a. brug for, at vi tager et grundlæggende opgør med EU's landbrugsstøtte, hvor midlerne langt hellere skal bruges til omlægning af et klimavenligt og giftfrit landbrug. Vi skal ligeledes sigte efter at blive helt fri for olie og gas i 2050.

En anden problematik er, hvordan vi får skabt et bedre socialt Europa. Det indre marked skal først og fremmest udvikles i takt med økonomiske og gældende regler ændres i samfundet. Her er den sociale søjle et vigtigt element i udviklingen. Vi ser også mange strukturændringer på arbejdsmarkedet, og demografien vil gøre det udfordrende at finde arbejdskraft med særlige kvalifikationer. Vi har derfor brug for at åbne uddannelsessektoren og arbejdsmarkedet mere op på tværs af grænserne.

Udenrigspolitikken
Den sidste ting, jeg vil nævne, er at vi har brug for at styrke og videreudvikle den europæiske udenrigs- og sikkerhedspolitiske agenda. EU skal gå forrest og løfte de internationale forpligtelser med klare strategier. Derfor er det vigtigt, at EU og medlemslandene ser alle udenrigspolitiske instrumenter i sammenhæng, eksempelvis på en aktiv politisk støtte til områder, som demokratiopbygning, opbygning af civilsamfundet og udvikling af klimapolitik globalt. Det kræver ligeledes en styrkelse af de sikkerheds- og forsvarspolitiske værktøjer som supplement til Nato. Efterhånden som disse samarbejder udvikles, bliver det også sværere for Danmark at deltage fuldt ud. Jeg ønsker derfor forsvarsforbeholdet fjernet ved en ny afstemning.

Hvilken vej vælger du, Europa eller kaos? For mig står det klart - vi skal turde se fremad og styrke det europæiske fællesskab. Det gør vi ved at skabe et grønnere, friere og stærkere Europa.

Glædelig Europadag til alle!