23. juni 2021
Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Iværksættere og virksomheder skal have bedre forhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Iværksættere og virksomheder skal have bedre forhold
Debat - 05. maj 2021 kl. 10:36

Af Sophie Løhde (V), politisk ordfører

Danmark skylder en stor tak til sine dygtige erhvervsdrivende. Dem, der skaber arbejdspladser og danner grundlaget for den vækst og velstand, der gør Danmark til et godt land at leve i. Derfor skal vi selvfølgelig sikre, at Danmark er godt land at drive virksomhed i - og ikke mindst, at Danmark er et godt land at starte en virksomhed i.

For når vi skal undgå, at den historiske sundhedskrise sætter kedelige spor i økonomien, så skal vi tilbage til den stærke økonomiske situation, som Danmark stod i, da den nuværende regering tog over.

Vi skal have gang i væksten, flere skal i arbejde, og virksomhederne skal have adgang til den rette arbejdskraft. Det er grundlaget for vores velstand og velfærd. Og den ambition kræver, at Danmark er et godt sted at starte og drive virksomhed. Derfor kæmper vi også i Venstre for at sænke skatterne, så vores virksomheder får bedre råd til at investere i ny teknologi, mennesker og arbejdspladser.

Ro om skatten skal suppleres af adgang til både talent, kapital og forskning i verdensklasse. Det er de forudsætninger, der skal være på plads for, at vores virksomheder kan vokse sig store her i Danmark og ikke tvinges til udlandet for at udleve deres vækstpotentiale.

Den ambition står i skærende kontrast til vores erhvervsfjendtlige regering. Jeg tror faktisk helt grundlæggende ikke, at Mette Frederiksen anerkender vigtigheden af, at vi har virksomheder, der bidrager med vækst og velstand til at understøtte vores samfund og velfærd.

Indtil videre har regeringen sænket arbejdsudbuddet med mere end 10.000 personer. Det er hænder, som arbejdsmarkedet kommer til at mangle, så snart coronaen letter sit åg. Det er hoveder, som skal sikre den vækst, der skal finansiere fremtidens velfærd. Desværre har regeringen hævet skatter og afgifter 39 gange, siden Mette Frederiksen overtog regeringskontorerne. Det løber op i 12 milliarder årligt i ekstra skatter og afgifter om året. Det gør virksomhederne fattigere, det fjerner danske job, og dermed gør regeringen os alle fattigere.

Erhvervsskadelig tilgang
Hvis vi skal have gang i væksten, skal vi væk fra regeringens erhvervsskadelige tilgang. Det kræver blandt andet en aktiv indsats for at gøre det nemmere at starte virksomhed og vokse som iværksætter i Danmark.

Det har Venstre fremlagt et første iværksætterudspil for at gøre noget ved. Vi har nemlig gode forudsætninger for at blive en succesfuld iværksætternation. Men der er desværre for store udfordringer med at tiltrække den nødvendige risikovillige kapital. Bare kig over Øresund. I Sverige er markedet for risikovillig kapital næsten tre gange stort som i Danmark.

Derfor har vi som en del af vores tilgang til iværksætteri fremlagt fem konkrete tiltag til, hvordan vi øger mængden af risikovillig kapital. Det skal gavne iværksættere og vækstvirksomheder. Samtidigt vil vi sikre flere investeringer ved i fremtiden at gøre det mere attraktivt for danske virksomheder at investere i forskning og udvikling.

Gode rammer for iværksættere og erhvervsliv er vejen til at skabe de bedste muligheder for vores samfund. Det er hele forudsætningen for, at vi har råd til investeringer i velfærd og den grønne omstilling. Det kræver et klart og utvetydigt fokus på, hvordan vi gør Danmark til verdens bedste land at starte og drive virksomhed i. Venstre er klar.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?