16. juni 2021
Lige nu ser erhvervet ind i en sommer, der ser dyster ud. Vi kan håbe på, at mange danskere vil vælge at holde ferie herhjemme, for de udenlandske turister skal vi ikke forvente at se i større antal, skriver Allan Hansen.

Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Lige nu ser erhvervet ind i en sommer, der ser dyster ud. Vi kan håbe på, at mange danskere vil vælge at holde ferie herhjemme, for de udenlandske turister skal vi ikke forvente at se i større antal, skriver Allan Hansen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Intet quick-fix for turisme- erhverv og oplevelsesøkonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Intet quick-fix for turisme- erhverv og oplevelsesøkonomi
Debat - 25. maj 2021 kl. 08:33

Af Allan Hansen, Formand for HORESTA Region Sjælland og ejer af Folkets Hus Catering i Maribo

Mens Danmark langsomt genåbner sammen med det øvrige EU, har særligt de sydeuropæiske EU-lande travlt med at få genåbnet for turister. Danmark er mere fodslæbende, selv om turisterhvervet også er meget stort hér. I 2019 omsatte erhvervet for 139,1 mia. kr. og oplevede et drastisk fald i 2020 på 40,6 mia. kr.

Virkningen af corona-nedlukningen har ramt skævt i Danmark med klart størst indvirkning på turisme- og oplevelseserhvervet. Det har været værst i de største byer, mens kystturismen blev ramt mindre hårdt på grund af, at danskerne valgte at holde ferie herhjemme.

Erhvervsturismen er lige så hårdt ramt som byturismen. Danmark har et rigt udbud af flotte store som mindre konferencehoteller samt konferencefaciliteter, der alle har storblødt under corona og fortsat gør det. Der er lange udsigter til et bare nogenlunde indtjeningsgrundlag for dansk erhvervsturisme. Blandt andet fordi bookinghorisonten er længere.

Ingen tør arrangere seminarer og møder på de mange konferencesteder i hele Danmark, før samfundet er genåbnet uden restriktioner.

Ikke de store forventninger
Inden for oplevelses- og erhvervskonferenceøkonomien er der ikke de store forventninger til, at de sidste seks måneder af 2021 bringer positive ændringer til det nuværende billede. Det er i sagens natur sådan, at erhvervskonferencer ikke stables på benene over en weekend. De fleste møder og konferencer arrangeres et halvt til et helt år i forvejen og endnu tidligere for de internationale. I stedet må vi opfordre til, at danske virksomheder, organisationer og offentlige aktører m.fl. vælger at holde fysiske seminarer og konferencer herhjemme som en national saltvandsindsprøjtning for at genstarte erhvervet og redde lidt af den tabte omsætning. Det vil ikke redde branchen fra det kæmpetab, man har lidt i 2020 og i det første kvartal af 2021, men det vil være et plaster på såret.

Lige nu ser erhvervet ind i en sommer, der ser dyster ud. Vi kan håbe på, at mange danskere vil vælge at holde ferie herhjemme, for de udenlandske turister skal vi ikke forvente at se i større antal.

Regeringen er ganske vist begyndt at lette på grænsebommene ved blandt andet at ændre på, hvad der skal til, for at et land bliver defineret som »gult«.

Næste skridt er indførelsen af det kommende europæiske coronapas. Hér lægges der vægt på, at rejsende fra de såkaldte gule og orange områder vil kunne indrejse frit, når de enten er færdigvaccinerede, tidligere smittede eller testet negativt. EU forhandler intenst om, hvorvidt samme EU-regler skal gælde for turister fra ikke-EU-lande. Erhvervet præges af usikkerheder, og de nuværende restriktioner for rejsende fra »orange« ikke-EU lande (læs: De fleste) mødes med krav om isolation i op til 10 dage efter indrejse. Dette er gift for turisterhvervet, fordi mange turister enten vælger andre destinationer end Danmark eller helt dropper at rejse. Pessimister frygter, at EU's forhandlinger trækker ud til slut juli, før der er en afklaring. Det efterlader en meget kort dansk turismesæson.

Oplevelsesfradrag nu
Vi mener, at regeringen nu burde bidrage til at sætte gang i turisme- og oplevelseserhvervet med en kickstart, som er væsentligt mere ambitiøs end sommerpakken.

For eksempel foreslår vi at indføre et oplevelsesfradrag svarende til det kendte håndværkerfradrag. Det vil samtidig tilskynde den almindelige dansker til at tage på godsophold eller hotel og at afholde sin runde fødselsdag dér samt bruge af de mange tilbud i den danske oplevelsesøkonomi.

Alternativt kunne man sænke momsen for en periode, ligesom mange af vores nabolande har gjort og derved øget afstanden mellem vores momssats på 25 og deres, der på europæisk plan i de fleste lande ligger på 10 procent og nedefter.

Det er ikke retfærdigt over for et så vigtigt valutaindtjenende erhverv som vores, at grænserne fortsat er lukkede og en række restriktioner og særligt krav om coronapas fortsat skaber usikkerheder. Disse forhindrer erhvervet i at kunne levere på de mange konferencer, der ligger og venter med at blive booket.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?