28. juli 2021
I mange år har Lise-Lotte Rebel været et trygt anker på et oprørt hav. Såvel vi her i Helsingør Stift som resten af folkekirken skylder hende derfor både tak og anerkendelse, skriver Morten Messerschmidt. Biskoppen ses her til Landemode sidste år - en festdag for hele stiftet.                                Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

I mange år har Lise-Lotte Rebel været et trygt anker på et oprørt hav. Såvel vi her i Helsingør Stift som resten af folkekirken skylder hende derfor både tak og anerkendelse, skriver Morten Messerschmidt. Biskoppen ses her til Landemode sidste år - en festdag for hele stiftet. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ikke partipolitik men hensyn til folkekirken, der tæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikke partipolitik men hensyn til folkekirken, der tæller
Debat - 06. oktober 2020 kl. 14:02

Af Morten Messerschmidt, MF (DF), næstformand

arrow Læs også: Peter Birch bliver den nye biskop i Helsingør

Valgt i Nordsjælland

Der foregår i disse uger et vigtigt valg. Og nej, det er ikke det amerikanske præsidentvalg, jeg tænker på, men vores eget valg af ny biskop i Helsingør Stift. I mange år har Lise-Lotte Rebel været et trygt anker på et oprørt hav. Såvel vi her i Helsingør Stift som resten af folkekirken skylder hende derfor både tak og anerkendelse. Hun har ikke som sin kollega i Roskilde leflende været med til at åbne tyrkiske moskeer. Hun har ikke som Marianne Christiansen i Haderslev kaldt det »en synd« at støtte Israel og dermed taget den bibelske retorik ind i det politiske rum. Hun har ikke som Henrik Wigh-Poulsen i Aarhus inviteret muslimer ind i kirken for at læse op af Koranen. Og hun har ikke som Henrik Stubkjær fra Viborg tordnet imod regeringens udviklingspolitik. Hun har modstået presset og været biskop frem for politiker.

Jeg aner ikke, hvor Lise-Lotte Rebel står politisk. Jeg vil ikke vide det. For en biskop skal være hele folkekirkens og ikke afsløre sit politiske ståsted. For selvom biskopperne formelt kun taler for sig selv, oplever rigtigt mange danskere dem som definerende for folkekirken. Og med deres mange politiske meldinger deler biskopperne derfor kirken, som mange føler, tilhører de kulturradikale og venstreorienterede. Ved deres leflen for islam og muslimer har biskopper skadet folkekirkens omdømme. Men i denne storm har Lise-Lotte Rebel været et sikkert anker. Urokkelig og ordentlig. Venlig og tro. En biskop for hele folkekirken, som vi har kunnet være stolte af. En biskop til efterlevelse - også efter det igangværende valg.

På stemmesedlen er der fire kandidater, hvor især én skiller sig ud - nemlig Asser Skude fra Bellahøj/Utterslev. Jeg kender ikke de tre andre og skal derfor ikke fælde dom. Men som en af få præster har Asser Skude talt om vigtigheden af at hjælpe forfulgte kristne, ligesom han i sommer åbent turde erklære sig enig i, at det selvfølgelig skal kunne mærkes, at Danmark er et kristent land. For en gangs skyld har vi her en biskopkandidat, der synes at ville kæmpe for dansk kristendom. Jeg ønsker derfor Asser Skude et godt valg.

Han vil nok blive ensom blandt biskopper, men han har folket med sig. 28. august kunne Kristeligt Dagblad skrive på forsiden, at et flertal af danskere er enige i, at Danmark er kristent, og at det skal kunne mærkes. Ugen efter lød en ny overskrift, at 49 procent af danskerne er enige i, at der skal synges salmer i folkeskolen. Det er godt. Men det er bestemt ingen selvfølge. For det er et synspunkt, der går imod eliten. Her prædikes det, at identitet er noget, vi vælger; ikke noget, vi arver. Derfor må vi ikke tale til hinanden som mand og kvinde - han eller hun. Det er stigmatiserende og krænkende. Derfor ser stadigt flere sig som ubundne til nationen og den nationale kultur og kalder sig europæere eller verdensborgere frem for danskere. Derfor kan man have flere statsborgerskaber, og regeringen vil nu endda give børn lov til at skifte køn, ligesom navnet, vi har fået af far og mor, allerede kan ændres med nem-ID. Og oveni hele denne identitetskrig lefles der stadig for, at flere muslimer skal komme ind i landet. Dermed burde kaosset være totalt.

Arv og historie
Der er derfor mere end nogensinde brug for, at vi minder hinanden om, hvem vi er som folk. At vi ikke kun er produkter af egne følelser og lunefulde indskud, men at vi har en arv og en historie at bære videre. At vore børn ikke bare er individer, men også er børne- og oldebørn. At vi har forbindelse til dem, der gik før os, ligesom også vore børn vil stå i forbindelse med dem. Vi bærer alle en lille del af vores fælles, danske arv. Kristendommen er en vigtig del af denne arv. Og især i en tid med folkevandringer af fremmede kulturer, der anderledes selvbevidst er optaget af deres arv og ophav, er det vigtigt, at vore unge kender til dansk kristendom, kender vore salmer, traditioner og vaner. At de føler sig hjemme i den danske virkelighed.

Og den gode nyhed er altså, at danskerne faktisk vil denne arv. Vil deres kristendom. Ikke anmassende og fordømmende, for ingen skal fortælle nogen, hvordan man skal tro. Den vej kan man alene selv finde. Men danskerne vil gerne deres kirke. Derfor er der brug for, at vi vender os bort fra den linje, som et flertal af landets biskopper i dag repræsenterer, og i stedet besinder os på en folkekirke, der tør sætte dansk kristendom før hensynet til fremmede kulturer og egne politiske synspunkter. En folkekirke, der ikke er styret af venstrefløjens ideologer og hvor vore biskopper ikke falder for fristelsen til at bruge bispekåben som talerstol, men derimod kan samle os danskere på tværs af alle forskelle.

Arven efter Lise-Lotte Rebel bliver ikke let at løfte. Og valget er heller ikke mit. Ved dette valg har alene medlemmerne af vore menighedsråd stemmeret. Sådan er traditionen. Og det er godt. Men hvis jeg havde valgret, ved jeg godt, hvor jeg satte mit kryds. Ikke af partipolitiske hensyn. Men af hensyn til folkekirken.

Godt valg!

arrow Ny biskop i Danmarks største stift blev valgt i første runde
13. oktober 2020 kl. 12:30 Opdateret: kl. 12:30
arrow Sæt dig først ind i hvad andre kandidater mener, Morten M.
13. oktober 2020 kl. 09:02 Opdateret: kl. 09:02
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?