17. januar 2021
Jes Dorph-Petersen - seneste skud på stammen - ikke som den »der står modigt frem«, men som den, der »bliver stående« i den sexistiske heksejagt, fyret af TV 2?s ledelse, skriver Jørgen Aanæs.                      Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Jes Dorph-Petersen - seneste skud på stammen - ikke som den »der står modigt frem«, men som den, der »bliver stående« i den sexistiske heksejagt, fyret af TV 2?s ledelse, skriver Jørgen Aanæs. Foto: Scanpix
Foto: Oliver Sønderbye Therp/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I gang med at vaske hænder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I gang med at vaske hænder?
Debat - 12. januar 2021 kl. 16:06

Af Jørgen Aanæs
Tranehalsen, Roskilde

Så er Jes Dorph-Petersen blevet seneste skud på stammen - ikke som den »der står modigt frem«, men som den, der »bliver stående« i den sexistiske heksejagt, fyret af TV 2's ledelse.

Selv feministiske kombatanter ærgrer sig åbenlyst over, at fokus flyttes fra sagen til personen. Men hvorfor er sagens behandling så meget i direkte modsætning til alle skrevne og uskrevne regler for, hvordan sager af denne karakter skal behandles? Svaret for mig er indlysende: Ledelsesmæssig inkompetence.

Det er arbejdsgiverens pligt og ansvar, at der mindst hvert tredje år udarbejdes en skriftlig arbejdspladsvurdering - APV, hvor alle medarbejdere inddrages. Det er heri et krav, at der spørges ind til mobning og seksuel chikane. Det er herefter også arbejdsgiverens pligt at foretage sig det fornødne.

Normal procedure for behandling af chikane- og mobningssager i arbejdsmiljøorganisationen er trindelt. Den bedste og første mulighed er naturligvis, at de implicerede parter, evt. med samtalehjælp fra en fælles kollega, selv kan finde en fælles forståelse. Kan den chikanerede ikke selv sige fra og til, kan vedkommende henvende sig til sin arbejdsmiljørepræsentant, der er uddannet til formålet. Opnås der heller ikke her et tilfredsstillende resultat, skal man henvende sig til sin arbejdsleder. Ansvaret for at alt dette fungerer, er igen arbejdsgiverens.

Håndtering af mobning og seksuelle chikanesager er beskrevet i blandt andet Arbejdstilsynets vejledning 4.31-1. Der nævnes heri masser af initiativer i otte trin, der skal afprøves, inden sidste mulighed vælges, som er en omplacering eller i værste fald en fyring. Vigtigheden af at sådanne sager behandles i fortrolighed, og at det ikke udvikler sig til hævn og udpegning af syndebukke, pointeres igen og igen. Og igen er en anstændig håndtering heraf helt og aldeles arbejdsgiveres ansvar.

Så hvis det en kulturændring på TV 2, der virkelig er målet, er svaret ligetil: Alt er beskrevet og fungerer i det væsentligste i det øvrige erhvervsliv. Man agerer her og nu og kigger fremad - ikke 20 år tilbage!

Men i dette konkrete tilfælde er ikke alene alle arbejdsmiljøregler brudt, lovkrav som uskrevne regler. Hovedpersonens privatliv er også inddraget - hvilket vel næppe er i overensstemmelse med almindelige fagretslige regler? Ledelsen har sprunget alle krævede forhåndsinitiativer over og valgt et advokatfirma til sine undersøgelser. Dermed er de arbejdsmiljøfirmaer, der har uddannet personale til håndtering af sådanne sager, fravalgt. (Med uddannet personale mener jeg ikke jurister, men arbejdspsykologer, cand. tech. soc. o.a.). Man springer altså alle konflikttrappens trin over, for gennem juraens vej at finde »en skyldig«, man kan vippe ud over trappens øverste afsats. Ved at hyre sit eget advokatfirma opnås yderligere, at alle fingre peger fremad mod andre og ikke, som det retteligt burde være - mod ledelsen selv!

Så hvor er TV 2's bestyrelse? Hvor er TV 2's arbejdsmiljøorganisation? Hvor er arbejdstilsynet, og hvor er de faglige organisationer? Er de i gang med at vaske hænder eller er der hjælp at hente?

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?