12. juli 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I arbejdstøjet for at bekæmpe coronakrisen i Region Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I arbejdstøjet for at bekæmpe coronakrisen i Region Sjælland
Debat - 24. juni 2020 kl. 13:48
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Heino Knudsen (S), regionsrådsformand, Flemming Kronsten, formand, RAR Sjælland (Det Regionale Arbejdsmarkedsråd) og John Brædder (G), borgmester og formand for Erhvervshus Sjælland.

Det er kun få måneder siden, Region Sjælland stod midt i et større opsving. Ledigheden var historisk lav, og virksomhederne meldte om fyldte ordrebøger. Vi står i en helt anden situation i dag, hvor vi kigger ind i et større jobtab og flere ledige, end vi har set i lang tid.

Ser vi tilbage, er det heller ikke mere end 12-13 år siden, vi stod i en historisk stor finanskrise, hvor vores region blev ekstraordinært hårdt ramt med flere bankkrak end alle andre regioner, og mange virksomheder var i store vanskeligheder.

Finanskrisen løste ikke sig selv, og det kommer coronakrisen heller ikke til. Og vi er klar, ja vi er faktisk for længst trukket i arbejdstøjet. Første step har været i fællesskab at analysere konsekvenser og danne os et overblik over udfordringerne og hvilke handlinger, man kan sætte i værk. Den analyse har vi lavet i samarbejde, og der er flere vigtige konklusioner, som vi nu begynder at sætte i søen.

Der er brug for, at der holdes fokus på, at virksomhederne i Region Sjælland også fremover kan få kompetencerne til at konkurrere og udvikle sig.

Opsøgende arbejde
Langt de fleste virksomheder betaler løbende til kompetencefonde, hvorved udgifterne til efteruddannelse i høj grad bliver dækket. Herudover findes adskillige ordninger og puljer, som både beskæftigelses-, erhvervsfremme- og uddannelsessystemet står på spring efter at kunne sætte i spil. Det kræver blot en henvendelse fra virksomheden. Vi vil via løbende opsøgende arbejde sørge for at informere virksomhederne om mulighederne. Der skal også sikres opkvalificering af dem, som er eller bliver afskediget i Region Sjælland. Og det skal være målrettet de virksomheder og brancher, der lige nu mangler arbejdskraft.

Detailhandlen er som branche særligt ramt. Det giver store udfordringer for mange mindre og mellemstore handelsbyer i vores område, som i forvejen kæmpede for at holde gang i handelslivet. En stærk bymidte med et levende butiksliv har stor betydning også for bosætningen. Derfor er det også en anbefaling, at der investeres her. Både i forhold til at hjælpe virksomhederne med at finde nye forretningsmodeller og arbejde målrettet med udvikling og udnytte mulighederne i en øget digitalisering.

Netop digitalisering er en af de anbefalinger, som vi også skal tage til os. Der er brug for, at bredden i erhvervslivet får endnu mere støtte til at digitalisere. For der ligger en kæmpe konkurrencefordel både i forhold til produktivitet og kundeudvikling på det digitale område. Her vil vi arbejde for yderligere midler til at yde tilskud og støtte til virksomheder, der vil den vej, og Erhvervshuset har samtidig fuldt fokus på at få hjulpet virksomheder i gang og videre på den digitale dagsorden.

Endelig skal vi bruge mulighederne i, at anlægsloftet er blevet løftet, til at lave kloge investeringer i grøn omstilling og klimainvesteringer. Det vil komme godt igen og være en stor gulerod for virksomheder, der beskæftiger sig med produkter og serviceydelser inden for grøn omstilling.

To sider af samme sag
Virksomhederne og arbejdsmarkedet er to sider af samme sag, og det er afgørende. Og vi står klar til at investere tid og kræfter på begge sider, så Region Sjælland kommer hurtigt ud af krisen og tilbage til den positive udvikling, vi stod i, da året startede.

Vi er derfor for længst trukket i arbejdstøjet for vores region i både RAR Sjælland, Region Sjælland og Erhvervshuset. Og vi har ikke i sinde at tage det af - heller ikke selvom der kommer godt gang i hjulene.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?