17. januar 2021
Træ er nemlig verdens mest miljøvenlige og fornybare råstof og således et nærliggende svar på klimaudfordringen - og et værktøj, som allerede nu ligger klar i Danmarks værktøjskasse.            Foto: Lilleheden
gallery icon

Se billedserie

Træ er nemlig verdens mest miljøvenlige og fornybare råstof og således et nærliggende svar på klimaudfordringen - og et værktøj, som allerede nu ligger klar i Danmarks værktøjskasse. Foto: Lilleheden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvorfor vente på nye teknologier?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvorfor vente på nye teknologier?
Debat - 09. januar 2021 kl. 13:26

Bæredygtigt byggeri

Af Martin L. Petersen, næstformand, Træ i Byggeriet

I den nye finanslovsaftale lægges der op til en grøn genstart af Danmark, hvor der blandt andet er afsat en pulje på 50 millioner kroner til at fremme bæredygtigt byggeri. Men hvordan sikrer vi den grønneste omstilling af byggebranchen bedst muligt? Det er blandt de emner, der lige nu debatteres flittigt.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) ligger den grønne omstilling for enden af en hockeystav. Det er en efterhånden kendt terminologi, som er et udtryk for, hvordan klimaindsatsen sker langsomt i starten og først for alvor træder i kraft kort før 2030. Men hvorfor vente med at sikre mærkbare CO2-reduktioner til sidste øjeblik, når klimaet allerede nu har behov for handling?

Vi har i dag en værktøjskasse fyldt med materialer og teknologi, som vi allerede nu kan tage i brug og anvende til at skrue ned for landets samlede CO2-udledning. Lad os derfor glemme hockeystavstankegangen og dyrke de eksisterende løsninger, mens vi samtidig investerer i ny teknologi, der på sigt kan bidrage med store reduktionspotentialer.

Den ja-hat står jeg heldigvis langt fra alene med. Hos foreningen Træ i Byggeriet er vi en sammenslutning af 29 toneangivende virksomheder, der alle er dedikerede til en øget anvendelse af træ i byggeriet, da det i høj grad kan bidrage til den nationale CO2-målsætning. Træ er nemlig verdens mest miljøvenlige og fornybare råstof og således et nærliggende svar på klimaudfordringen - og et værktøj, som allerede nu ligger klar i Danmarks værktøjskasse.

Faktisk viser en ny rapport fra Rambøll, at hvis nybyggede boliger primært bliver træbaserede, vil det give en gennemsnitlig årlig besparelse på intet mindre end 14,5 procent af den samlede CO2-reduktion, Danmark skal opnå for at leve op til målsætningen. Byggebranchen kan således spille en betydelig rolle i den nationale og globale målsætning, hvis bare der i højere grad fokuseres på fremstillingen og brugen af byggematerialer. Og det bedste af det hele er, at det er et valg, der kan træffes allerede i dag.

Når grønne strategier debatteres, bør fokus i endnu højere grad være på eksisterende løsninger i stedet for fremtidens teknologi. Vi har værktøjerne til at rykke på klimaindsatsen nu, så hvorfor vente på en hockeystavseffekt, hvor klimaindsatsen (måske) først for alvor rykker i de sidste år inden 2030?

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?