14. maj 2021
flere kræfttilfælde: Ifølge en prognose vil der i 2029 være 15 procent flere kræftpatienter, alene fordi der bliver flere ældre. Det gør det endnu vigtigere at finde årsagerne til, at nogle regioner klarer opgaven med udredning af kræftpatienter dårligere end andre.
flere kræfttilfælde: Ifølge en prognose vil der i 2029 være 15 procent flere kræftpatienter, alene fordi der bliver flere ældre. Det gør det endnu vigtigere at finde årsagerne til, at nogle regioner klarer opgaven med udredning af kræftpatienter dårligere end andre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad foregår der, politikere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad foregår der, politikere?
Debat - 13. april 2021 kl. 06:42

Sundhedsplatformen

Af Flemming Rasmussen, psykolog ansat i Region Sjælland og daglig bruger af Sundhedsplatformen, Wiemosen 37, Roskilde.

Der går en skillelinje ned igennem Danmark ved Storebælt. Særligt hvad angår sygehusbehandlingen. En gang om året laves de såkaldte LUP-undersøgelser, der måler patienternes oplevelser på en række områder. De to regioner på Sjælland skiller sig stærkt ud. Negativt. Den samlede tilfredshed er simpelthen lavere på Sjælland end i Jylland og på Fyn. Og i seks tydelige undereopdelinger, hvor de fem regioner måles op mod hinanden, kæmper Region Hovedstaden og Region Sjælland om at ligge nederst.

På tre af områderne er ingen af de to regioner over gennemsnittet i patientvurdering i nogen af de mange spørgsmål. På yderligere to områder ligger de markant under i tilfredshed, bortset fra få spørgsmål. Og på et sidste område ligger de også meget ringe, men helt usædvanligt lykkes det her Region Midtjylland at slå de to sjællandske regioner som bundskraber i patienttilfredshed.

Forklaringerne er sikkert flere. Men jeg tvivler ikke på, at også her spiller »the usual suspect«, Sundhedsplatformen, en ikke uvæsentlig rolle. På to måder.

Dels ved at de to regioner mod klinikernes ønske indførte den. Og dels ved, at de ikke stoppede op, da alle alarmklokker gav så meget lyd, så det kunne høres rundt i hele Danmark.

Hvordan noget sådant har kunnet foregå, skal jeg afstå fra at spekulere i. Men jeg håber, at politikerne i tiden frem mod regionsrådsvalget i efteråret vil give deres forklaring på, hvad der foregår. Og ikke mindst hvad de vil gøre ved det.

Og hvis de to sjællandske regioner fortsætter med at bruge deres spidskompetence - at bortforklare - håber jeg da, at Christiansborg vil kalde dem til orden via den forestående sundhedsreform, så personalet kan få lov til at pleje og behandle patienter og ikke bruge kostbar tid på et dyrt og dårligt it-system. Det kan også føre til forbedret patienttilfredshed.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?