20. januar 2021
Langt de fleste nordmænd bakker op om regeringens meget restriktive linje under coronakrisen og i juledagene. Det hjælper også på humøret, at vaccinen snart kommer, og smittetallene forsat er blandt de laveste i Europa - godt hjulpet på vej af den norske geografi, skriver ambassadør Jarl Frijs-Madsen.                                                              helmerfoto.com
Langt de fleste nordmænd bakker op om regeringens meget restriktive linje under coronakrisen og i juledagene. Det hjælper også på humøret, at vaccinen snart kommer, og smittetallene forsat er blandt de laveste i Europa - godt hjulpet på vej af den norske geografi, skriver ambassadør Jarl Frijs-Madsen. helmerfoto.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Humøret stiger i Norge trods en jul med mange restriktioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Humøret stiger i Norge trods en jul med mange restriktioner
Debat - 23. december 2020 kl. 12:49

Ambassadøren har ordet

Af Jarl Frijs-Madsen, Danmarks Ambassadør i Norge

Da den norske statsminister, Erna Solberg, forleden havde sit traditionelle møde med medierne før jul, filosoferede hun over nogle af de ting, hun aldrig havde troet, at hun skulle opleve som statsminister. En af disse var, at hun i detaljer måtte fortælle normændene, hvordan de skulle fejre jul. Eller rettere: alt det, de ikke måtte. I bedste sendetid havde hun således siddet og forklaret, hvad man måtte gøre, hvis man ikke havde så meget plads i sin bolig (invitere færre), og hvad man skulle gøre med de traditionelle julefrokoster (som udgangspunkt aflyse dem eller holde »meteren«), og at man maksimalt må invitere 10 - foruden sin egen husstand - to gange i juledagene - »f.eks. juleaften og nytårsaften«, som hun pædagogisk tilføjede.

Langt de fleste nordmænd bakker op om regeringens meget restriktive linje under coronakrisen og i juledagene. Det hjælper også på humøret, at vaccinen snart kommer, og smittetallene forsat er blandt de laveste i Europa - godt hjulpet på vej af den norske geografi.

Mere upopulær er regeringen blevet på at sætte afgifter på øl, slik, sodavand og snus ned. Selv havde jeg hørt meget om de dyre priser, før jeg kom til Norge. Men da jeg i supermarkedet i Oslo så en six-pack med øl til 40 kr., tænkte jeg »så dyrt er det da heller ikke« - lige indtil jeg kom til kasseapparatet, og det viste sig at være pr. stk. Derfor er det blevet norsk nationalsport at køre til Sverige og købe billigere slik og øl. Men under coronakrisen har grænsen til Sverige reelt været lukket. Så Vinmonopolet og de norske supermarkeder har haft kronede dage efter grænsehandlen forsvandt. Med de nye afgiftsnedsættelser håber regeringen og Fremskrittspartiet at fastholde mere handel i norske butikker. Flere norske jobs og billigere øl og slik til folket - hvordan kan det være upopulært? Jo, en stribe læger og foreninger - herunder Kræftforeningen og Diabetesforbundet - har skrevet under på en protest mod at gøre varer med helbredsskadelige virkninger billigere for unge og vokse. Forbruget vil stige, og det er skidt for folkesundheden.

»Som en dansker på anden uge«
Noget de fleste nordmænd er enige om, er glæden ved natur og ski og samt glæden ved Oliefonden. Og det har været en trøstende faktor under en lang og vanskelig krise. Ikke bare har finansministeren løftet låget på pengekisten og pumpet over 400 mia. oliefondskroner ind i økonomien i 2020. Men folkeformuen er ikke faldet af den grund. Tværtimod er aktierne i oliefonden steget så meget, at formuen er gået fra 10.000 mia. kr. til næsten 11.000 mia. Det er to mio. kr. pr. nordmand.

Og nu er skisæsonen for alvor kommet i gang i Norge med masser af åbne alpine pister og langrendsløjper, som nordmændene i år har helt for sig selv på grund af indrejserestriktioner (10 dages karantæne for de fleste). De mange skimuligheder skaber glæde over hele landet. Jeg har også været ude et par gange på langrend, og nyder det selv, når jeg bliver overhalet af 80-årige eller 8-årige nordmænd. Jeg sørger blot for, at de ikke ved, at jeg er dansk. Ingen grund til at styrke nordmændenes opfattelse af, at vi danskere ikke er gode på ski, for det er der jo efterhånden mange, der er. Alligevel bliver vi fortsat drillet fra tid til anden. Da statsminister Solberg blev spurgt, om hun selv var god til at løbe på ski, svarede hun »Nej. Jeg er elendig. Som en dansker på anden uge«. Jeg trøster mig dog altid ved, at vi er meget bedre end Norge i fodbold. Også selvom vi et par gange har måttet hente norske trænere ind.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?