31. juli 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hug en hæl og klip en tå-metoden truer vores natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hug en hæl og klip en tå-metoden truer vores natur
Debat - 02. januar 2020 kl. 07:33

Strandbeskyttelse

Af Julie Herdal Molbech

MF, (AL)

Regeringen har lige lempet strandbeskyttelsen på 111 lokationer i Danmark. Beskyttelsen betyder ellers, at arealer inden for 300 meter fra stranden ikke må bebygges.

Det drejer sig om havnearealer, og det er heldigvis rigtigt, at de fleste af dem ikke indeholder væsentlig natur i sig selv. Hvorfor så ikke bare være ligeglad, tænker du måske. Fordi det er en bekymrende udvikling, hvis vi ophæver love, der skal beskytte naturen, hver gang en kommune har et eller andet projekt, der skal skabe økonomisk vækst. Det har kommuner jo ret ofte. Desuden er lempelserne gennemført uden klagemulighed - de er simpelthen bare gennemført efter ønske fra kommunerne. Naturens rettigheder er ringe stillet med denne praksis, mener jeg.

Costa del Køge?
Er det en glidebane, hvor kyster omdannes til en slags Costa del Sol med hoteller helt ned til strandkanten og i naturområder nær kysten? Det håber jeg ikke. Jeg håber, at vi vil beskytte vores natur. Og høre op med at decimere den - sådan som vi fx ser det på Amager Fælled. Det er ikke det, vores land eller vores økonomi har brug for: Vi taber alle sammen, når naturen taber. Og det - vil jeg påstå - gør økonomien også. For hvor interessant er det lige at bosætte sig eller tage på ferie et sted, hvor man egentlig bare er omgivet af beton og asfalt? Vi er jo i Norden - og ikke på den spanske riviera!

I Køge vil man nu bygge vandrehjem med havudsigt og måske et vandsportcenter og restauranter. Forhåbentlig bliver det ikke en kopi af f.eks. Rungsted Havn, som er ca. lige så spændende som ethvert shoppingcenter. Og blottet for almene rekreative områder endsige natur - bortset fra et stykke strand bag en vej og et hegn. Det er alt for nemt at sætte økonomi over natur i dag. Den tankegang må vi have vendt, mener jeg.

Oaser på havne
Vi begræder alle de skuffende resultater fra COP25 i Madrid, som netop er overstået. Vi ved alle, at klimaet kræver, at vi tager hensyn i vores adfærd. Men det gør naturen også. I Danmark har vi faretruende lidt natur tilbage - og netop derfor bør vi i udgangspunktet bevare naturbeskyttelsen og ikke ophæve den. Og inddrage borgere og relevante ngo'er i udviklingen af havneområder - de kunne jo have rigtig gode idéer. Selvom det på den kortsigtede økonomiske bane kan virke attraktivt at bygge - så har vi i mine øjne ikke råd til andet end at tage naturens hensyn først. Hvad med f.eks. at omdanne havneområder til naturoaser med legepladser?

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?