15. maj 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjem til Syrien?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjem til Syrien?
Debat - 14. april 2021 kl. 15:41

Syriske flygtninge

Af Mona Bechmann

Formand for Frivillig Flygtningehjælp, Græsted

Der er ikke noget hjem at komme hjem til. Det meste er ødelagt. Og Assad, som de flygtede fra, regerer stadig. De ville ikke være soldater i hans hær og risikere at skulle slå deres egne landsmænd ihjel. De betalte kassen for at redde sig selv og deres familier - og mange endte i Danmark.

De ønskede mest af alt at få et arbejde for at kunne forsørge sig selv. De har gået i skole og er godt på vej til at tage uddannelser, har forsøgt at lære dansk med mindre eller større held.

I Frivillig Flygtningehjælp i Græsted har vi årligt kontakt med ca. 300 børn og voksne, der for langt de flestes vedkommende gør, hvad de kan for at leve op til de danske krav og regler.Det er ikke let. Vi har mange krav og regler - især de uskrevne.

Lad de syrere, der gene vil rejse hjem nu, rejse. De får penge med fra staten, men får de lov til at beholde dem?

Danmark vil ikke samarbejde med Assad, fordi man ikke er tryg ved ham. Ligeledes har man lukket ambassaden, fordi der er for usikkert for personalet. Men vil gerne sende de mennesker hjem, som er flygtet fra ham. Det hænger ikke sammen i min verden. Vent dog, til der er mere fred i Syrien, så vil de fleste rejse hjem frivilligt - hjem til egen kultur og kendte steder.

Familier splittes
Nu splitter man familier, spreder angst i stedet for den ro, som folk med flygtningeerfaring har så hårdt brug for. De er mere i kontakt med deres venner og familier i Syrien. De ved mere om de lyssky ting, der foregår end mange skrivebordseksperter.

I Debatten 8/4 på DR2 med Clement Kjersgaard diskuterede man emnet. Hvor var det beskæmmende at se de medvirkende politikere, der bare hele tiden holdt fast i deres monotone udsagn om, at det var sikkert at vende tilbage. Til gengæld var der nogle meget fornuftige andre debattører, som fik noget menneskelighed ind i debatten. Der er noget, der hedder ordentlighed. Det ville klæde Danmark at behandle disse mennesker ordentligt.

Danmarks bidrag til genopbygning af Syrien vil kun blive større, hvis man lader folk gøre deres skolegang og uddannelse færdig, få nogle kompetencer - og så vende hjem til genopbygningen, når der bliver fred.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?