8. marts 2021
Vi har længe arbejdet på skoler i Østafrika. Med Covid-19 er det blevet akut, skriver Peder Thorning.                      Foto: Dansk Folkehjælp
gallery icon

Se billedserie

Vi har længe arbejdet på skoler i Østafrika. Med Covid-19 er det blevet akut, skriver Peder Thorning. Foto: Dansk Folkehjælp
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjælp coronatidens børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjælp coronatidens børn
Debat - 04. februar 2021 kl. 14:47

Af Peder Thorning, udviklingskonsulent,

Dansk Folkehjælp

På lørdag sætter årets Danmarks Indsamling fokus på millioner af verdens fattige børn, der rammes hårdt af langvarig hjemsendelse fra skolen. De skal trygt kunne vende tilbage til den skolegang, som er afgørende for deres fremtid.

Hjemmeskoling, nedlukning af sport- og fritidsaktiviteter og savnet af kammeraterne. Ingen tvivl om, at Covid-19-tiltagene gør livet surt for mange danske skolebørn - og ekstra svært for dem, der i forvejen var udsat.

Men udfordringerne er alligevel i en anden målestok, når man kigger ud i den fattigste del af verden. For eksempel i det østafrikanske land, Uganda, hvor millioner af skolebørn blev sendt hjem fra skole, da Covid-19 nåede til landet i marts 2020. En lille del fik kortvarigt lov at komme tilbage i efteråret 2020 for at gå til eksamen, men langt de fleste elever har efterhånden været væk fra undervisningen i meget lang tid. Hjemmeundervisning er umuligt for det store flertal, der lever under fattige kår sammen med mange familiemedlemmer. Her er ingen eller kun begrænset adgang til internet. Man taler allerede om et spildt skoleår for en hel generation.

Udfordringen bliver at sikre en tryg tilbagevenden, når skolerne på et tidspunkt genåbner. Selvom man skulle mene, at pausen burde have givet myndighederne mulighed for at skabe nogenlunde betingelser for en genåbning, så er det ikke sket. Ikke fordi de ikke har gjort noget, men fordi stort set alle ressourcerne er gået til sundhedssystemet. Dermed er de ofte overfyldte skoler i fare for at starte et større udbrud af Covid-19, når de åbner igen.

Basale fornødenheder
Som et af de 12 initiativer under Danmarks Indsamling vil Dansk Folkehjælp støtte skoler i et af de fattigste kvarterer i Ugandas hovedstad Kampala. I samarbejde med lærere og elever skal skolerne sikres de basale fornødenheder i forhold til vand, toiletter og håndhygiejne. De skal også vide, hvordan man bedst muligt beskytter sig mod virus. Det er en stor udfordring, når der typisk er 60-70 elever i en klasse. Hvordan holder man overhovedet afstand til andre børn?

Vi har længe arbejdet på skoler i Østafrika. Med Covid-19 er det blevet akut. Det bliver svært at forhindre, at smitten kommer ind i skolerne, men adgang til rent vand og sæbe kan begrænse spredningen. Det kan til gengæld ikke bare redde liv, men også give børnene et bedre et af slagsen.

Det er på lørdag fra kl. 19. Det er på DR1. Det bliver et godt show - og hvad skal du i grunden ellers lave?

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?