22. september 2020
Der er en kulturrevolution på vej. Stil jer i spidsen for denne helt nødvendige samfundsforandring. Ikke for myndighedernes, politikernes eller for samfundets skyld, men for de mange svage ældre og deres pårørende - en gruppe, der vil vokse kraftigt i de kommende år, skriver Bjarne Hastrup til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen.                   Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Der er en kulturrevolution på vej. Stil jer i spidsen for denne helt nødvendige samfundsforandring. Ikke for myndighedernes, politikernes eller for samfundets skyld, men for de mange svage ældre og deres pårørende - en gruppe, der vil vokse kraftigt i de kommende år, skriver Bjarne Hastrup til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Himmel og helvede på plejehjem i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Himmel og helvede på plejehjem i Danmark
Debat - 01. september 2020 kl. 13:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Bjarne Hastrup
Adm. direktør, Ældre Sagen

Hvor blev det gode liv af på plejehjem? Det findes i hvert fald ikke hos Else og Niels på to plejehjem i Østjylland. Danmark sad ved aftenkaffen og var vidne til forfærdende forhold på to plejehjem. Ældre Sagen krævede skærpede tilsyn, en kulturrevolution, hvor fine værdier for det gode liv på plejehjem skulle herske.

Ingen kan være i tvivl om, at Else og Niels de værste dage levede i et helvede. Af angst, nedladende tale, udskamning og ignorering af deres basale behov og ønsker. De sidste par år i livet skal ikke være et helvede, men hellere himmelsk efter et langt liv i familiens og samfundets tjeneste.

Himmelsk er, når plejehjemsbeboere har indflydelse på eget liv, når ledelsen og personalet udviser respekt for forskelligheden hos beboerne, og man sætter medmenneskeligheden i fokus. Der skal være gode oplevelser hver dag og opmærksomhed på de ensomme. Det bliver der gjort noget ved på de himmelske plejehjem.

Beboerne skal selv have lov til at bestemme, hvornår de vil stå op. De skal ikke indrette sig efter hjemmets arbejdsrytme. De skal have lov til at indrette deres eget hjem, der skal respekteres som et hjem, hvor man ikke fra myndighederne eller personalet krænker hjemmets integritet.

Beboerne går i seng, når de har lyst. Juleaften og ved andre højtider er de med til festen, indtil de bliver trætte. Og hvis de har lyst til at få sig en ny kæreste, skal hverken myndigheder eller slægtninge forhindre det.

Medmenneskelighed
I det himmelsk gode plejehjem er det medmenneskeligheden, der er afgørende for trivslen. Lederen bærer medmenneskelige værdier ud til sine ansatte. Dette er især vigtigt i dag, hvor der sker hyppige udskiftninger af personalet. Der skal stærke værdier til, og ledelsen skal være synlig på afdelingerne og stuerne. Ledelsen sikrer også her, at medarbejderne har de rigtige kompetencer, så plejen og behandlingen kan ske på et ansvarligt grundlag med høj kvalitet.

Beboerne deltager i madlavningen, der er køkken på afdelingerne, der dufter af mad, og appetitten stimuleres. Dem, der kan og har lyst, deltager i havearbejde, håndværk osv. Og kommunen stiller klippekortordningen fuldt og helt til rådighed for beboerne og inddrager ikke beløbet til andre formål.

Men desværre, som det her i sommer blev vist i TV 2, er nogle plejehjem et helvede på jorden. Det er et sted, hvor de pårørendes besøg skal indrettes efter personalets rytme. Hvor man forlanger, at der spises et bestemt sted. I helvedes forgård går alle beboerne med våde bleer i halve dage, og bleer skiftes på klokkeslæt.

I denne forgård til helvede bliver beboere iklædt joggingdragt, selvom man er vant til at gå med pænt tøj og ikke føler sig tilpas i den grå forklædning.

Selvom en beboer ikke ønsker at se tv, bliver hun rullet hen i fællesstuen foran tv og er dopet med psykofarmaka. Hun kommer sjældent i bad, men når det sker, er det ikke et tidspunkt, hun selv har ønsket.

Helvedes forgård er også på de plejehjem, hvor ledelsen ignorerer, at der opstår subkulturer, med andre normer og værdier end ledelsens. Sagt ligeud: Når subkulturer udfører en forfærdende pleje.

Helvedes forgård er også der, hvor beboeren er sengeliggende i længere tid uden grund og uden genoptræning. Eller hvor beboeren sidder i sin stol det meste af dagen. Beboeren kommer heller ikke ud i den friske luft, og måltidet foregår i stilhed, det skal bare overstås.

Kulturrevolution
Den kommende ældrepolitik skal være en kulturrevolution, hvor vi fjerner helvedes forgård fra plejepolitikken og finder de bedste sider frem fra de himmelske plejehjem. Det haster! Man er kun få år på plejehjem. Hele Danmarks opmærksomhed er rettet mod plejepolitikken.

Ældre Sagen foreslog sidste år, at der blev holdt et topmøde med deltagelse af eksperter og involverede for at komme alle de dårligdomme til livs, vi har set de sidste måneder, og for at fremme den gode livskvalitet på plejehjem.

Dernæst bliver det op til politikerne i Folketinget, i regeringen og i kommunerne. Opfordringerne lyder: Væk med helvedes forgårde og lad os få den himmelske pleje på alle plejehjem.

Det ulmer derude. Der er en kulturrevolution på vej. Til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og statsminister Mette Frederiksen: Stil jer i spidsen for denne helt nødvendige samfundsforandring. Ikke for myndighedernes, politikernes eller for samfundets skyld, men for de mange svage ældre og deres pårørende - en gruppe, der vil vokse kraftigt i de kommende år.

Har debatten om sexisme taget overhånd?