4. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Harmonisering af mimrekortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Harmonisering af mimrekortet
Debat - 02. maj 2020 kl. 16:25
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kollektiv trafik
Af Per Christensen,

formand,
Faglige Seniorer,
Gartnervang 18, 2. th.,

Roskilde

Faglige Seniorer Midtsjælland havde planlagt at bruge arbejdernes internationale kampdag til at starte kampen for en billigere kollektiv trafik til alle ældre, da billigere kollektiv trafik til de ældre vil bekæmpe ensomhed og spare på sundhedsudgifterne.

Hvorfor skrive om billigere kollektiv trafik nu, hvor vi ældre ikke må gå ud ad vores dør? Det gør vi, fordi selvom samfundet er gået i stå for os ældre, så tager politikerne stadig beslutninger om, hvad der skal ske efter coronaen. Det gør vi, fordi Movia, der står for den kollektive trafik på Sjælland, i januar i år lagde op til at fjerne mimrekortet eller i hvert fald forringe det. Det arbejder Movia stadig på. Faglige Seniorer Midtsjælland ønsker ikke, at nogen skal holdes i ensomhed grundet økonomi. Vi har fuld forståelse for, at vi ikke må gå ud i øjeblikket. Men det er på grund af en modbydelig sygdom, ikke økonomi.

I DOT (Din Offentlige Trafik), som Movia er en del af sammen med DSB og Metroselskabet, er man i gang med en harmonisering af den kollektive trafik. På den måde skal prisen blive ens i hele landet. Det skal fremover være sådan, at alle har en ens pris, uanset om man bruger den kollektive trafik i Jylland, på Lolland, på Fyn eller i København.

Det er der jo en vis logik i. Men hvis en harmonisering kun går ud på at forringe muligheden for os ældre i hovedstadsområdet, hvor er harmoniseringen så? Movia har for eksempel ikke talt om at sætte prisen ned for at tage toget fra Køge til København. Det koster 48,80 kr., mens det kun koster 26,40 kr. at køre fra Maribo til Nakskov, næsten samme strækning. Movia har heller ikke talt om, at busdriften i København skal være den samme som i Horsens. I Horsens koster det en kr. om dagen at tage bussen i byen. Det eneste, Movia siger, er, at al harmonisering går ud på at fjerne mimrekortet og gøre den kollektive trafik dyrere i hovedstadsområdet.

Hvilken redning?
Faglige Seniorer Midtsjælland ved, at et flertal i Folketinget nu siger, at mimrekortet er reddet. Vi hilser en redning af mimrekortet velkommen. Spørgsmålet er bare, hvad det er for en redning. For Rigsrevisorernes kritik er der stadig. De kræver stadig en harmonisering af den kollektive trafik i hele landet. Derfor er frygten fra Faglige Seniorer Midtsjælland for, hvilket mimrekort det er, politikerne har reddet. For hvad bliver prisen for mimrekortet fremover? Når Movia kommer med de oplysninger, kan vi se, om kampen er slut.

Faglige Seniorer Midtsjælland er ikke imod en harmonisering af den kollektive trafik. Men vi mener også, at hvis der skal harmoniseres på den kollektive trafik, skal politikerne også harmonisere andre områder.

Det kunne for eksempel være boligudgifterne, heriblandt huslejen, så der er ens husleje, uanset hvor i landet man bor.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?