20. januar 2021
Julehimlen i Berlin - der er lukket for langt de fleste butikker, og megen julehandel er flyttet online.               Foto: Jesper Fritz Schou-Knudsen
gallery icon

Se billedserie

Julehimlen i Berlin - der er lukket for langt de fleste butikker, og megen julehandel er flyttet online. Foto: Jesper Fritz Schou-Knudsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gudstjeneste med afstand - men uden salmesang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gudstjeneste med afstand - men uden salmesang
Debat - 22. december 2020 kl. 12:58

Af Susanne Hyldelund, Danmarks ambassadør i Tyskland

Himlen over Berlin er, som den plejer at være i december. Stor og svimlende. Men heldigvis, fristes jeg til at skrive, så skal jeg holde jul i Danmark i år. Vi havde håbet på at kunne samle familien i Berlin, når det nu er første år, jeg er ambassadør i Tyskland. Men den plan skrinlagde vi allerede for næsten to måneder siden. Og nu er det svært at se, hvordan det skulle have været muligt. Trods højt til himlen vokser begrænsningerne nemlig. Ikke bare i Berlin, men i hele landet. Og netop for alle tyske borgere er det blevet endnu sværere at planlægge og forberede jul og nytår.

Den 3. november indførte regeringen og delstaterne, hvad man her kalder en »light lockdown«. Og siden har der været fokus på, om dagens smittetal fra RKI (Tysklands svar på Statens Serum Institut) bevægede sig op eller ned. Men nej, først en stabilisering og siden ny, høj vækst. Derfor er landet nu gået i en strengere lockdown, som dog ikke er helt så omsiggribende som i foråret. Men med et incidenstal pr. 14. december på ca. 176 pr. 100.000 indbyggere - og langt højere tal, f.eks. 193 i Berlin og 220 i München og flere end 500 døde pr. dag, så er der i storbyerne stort pres på sundhedssystemet og derfor ingen vej uden om indskrænkninger og nye begrænsninger.

Hele restaurations-, kultur- og fritidssektoren har været lukket siden starten af november. Det fortsætter selvfølgelig. Udover at arbejde endnu mere hjemme og afvikle mere ferie, så har skoler og børnehaver lukket til den 10. januar. Det betyder endnu mere virtuel undervisning for børnene, flere pasningsproblemer og endnu mere forlænget ferie - også for forældrene.

I samme periode lukker alle butikker, som ikke lige sælger fødevarer, bøger eller medicin. Og ikke mindst det sidste gør juleforberedelserne noget besværlige. For julen skal jo holdes. Der er ganske vist klare begrænsninger på, hvor mange man må forsamles. Nu er det nede på fem personer fra maksimalt to husholdninger, men lige netop i dagene 24.-26. december må man samles lidt flere familiemedlemmer, og kirkerne holder gudstjenester med afstand og mundbind, men uden salmesang.

Intet fyrværkeri
Til gengæld må man sige, at krudtet totalt er taget ud af nytåret: Ingen fyrværkeri, ingen fest, ingen opblødning af, hvor mange man må mødes. Og så er alkohol også helt væk fra det offentlige rum. Det sidste nok også foranlediget af, at mange her i december er gået ud for at få sig et glas glühwein eller to - og har hængt lidt ud med naboer og venner foran de lokale udskænkningssteder.

Der er stadig godt gang i takeaway-salget fra restauranterne, men de ellers så vigtige og hyggelige julemarkeder er kun skyggen af sig selv.

Noget er dog, som det plejer. I mit lokale supermarked er der gang i salget af christstollen og æggelikør. Jeg er hoppet med på det første, men tænker, at æggelikøren måske skal vente til en anden god gang. Målt på kølediskens indhold kan jeg konstatere, at også her skal der serveres and og gås - det lover godt for næste år.

Julegaverne burde der måske være styr på - selvom det er blevet klart mere besværligt at få købt de sidste pakker, medmindre de kan findes på tankstationen.

Ellers også online: De tyske forbrugere har i flere år været trofaste kunder på f.eks. Amazon og Zalando, men i år viser prognoserne en samlet rekordomsætning på en lang række e-handelsplatforme. Med en forventet omsætning i e-handlen på hele 82,45 mia. euro i år - en stigning på 16,2 procent i forhold til 2019 - tyder det på, at i alt fald nogle tal bringer glæde. Også selvom de vokser.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?